Bydło
RSS-
13-04-2024,8:05
Mleko A2A2. Wystartowała kolejna edycja projektu
Mleko A2 wpisuje się jako nowy element dietetyki prewencyjnej. Jest to produkt skierowany szczególnie do tej części konsumentów, którzy na co dzień zmagają się z problemami trawiennymi. -
11-04-2024,8:05
Powstaje strategia dla polskiego sektora mleczarskiego
Polska jest 3 producentem mleka w Unii Europejskiej oraz 12 producentem światowym. Krajowy sektor mleczarski zaliczany jest do ważnych segmentów rynku produktów spożywczych o dużym potencjale dalszego rozwoju. -
09-04-2024,11:05
Użytki zielone – podsiew jest niezbędny
Problem niskich plonów użytków zielonych oraz niedoboru białka paszowego dla bydła można rozwiązać za pomocą podsiewu. Wielohektarowa kontraktacja nasion różnego typu pozwoli przygotować produkty częściowo odporne na suszę. -
07-04-2024,8:05
Użytki zielone – ostrożnie z azotem przy podsiewie
Podsiew przeprowadzamy wczesną wiosną. Czynnikiem decydującym jest pogoda i przede wszystkim dostępność opadów i wilgoci. -
06-04-2024,12:10
Użytki zielone - trzeba usunąć nadmiar wody
Wykonanie zabiegów pielęgnacyjnych i racjonalne gospodarowanie wodą, nawożenie organiczne i mineralne, zwalczanie chwastów i podsiew. To kluczowe czynności, które każdego roku wykonujemy na użytkach zielonych. -
05-04-2024,15:35
Energia odnawialna i opas wolców przyszłością sektora wołowiny?
Rozwój produkcji energii odnawialnej w gospodarstwach zajmujących się hodowlą i produkcją bydła mięsnego oraz opas wolców mogą być siłą napędową branży.