Wyraźne ożywienie cen skupu bydła

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
28-11-2024,11:05 Aktualizacja: 28-11-2024,11:04
A A A
Cena skupu bydła w trzecim tygodniu listopada wyraźnie wzrosły. Największe podwyżki odnotowano w kategorii bydła w wieku 8-12 miesięcy, którego cena zwiększyła się o niemal 7%.
 
W Unii Europejskiej utrzymuje się popyt eksportowy na żywiec wołowy, przy ograniczonej podaży wołowiny, co wpływa na wzrost cen bydła rzeźnego zarówno na rynku unijnym jak i krajowym. 
 
Bydło ogółem w dniach od 11 do 17 listopada podrożało o 2,1% do wartości 10,61 zł za kg wagi żywej. Cena ta była o 2,6% wyższa niż przed miesiącem oraz o 9% niż przed rokiem. 
 
Jak wynika z danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, dostawcy za bydło w kategorii wiekowej 8-12 miesięcy uzyskiwali średnio 10,86 zł za kg. 
 
choroba niebieskiego języka, bydło mleczne, bydło mięsne, BTV-3, domowe przeżuwacze,kuczmany, mięso, mleko,

Choroba niebieskiego języka stwierdzona w Polsce!

Choroba niebieskiego języka w Polsce? Od kilku dni w mediach społecznościowych pojawiały się informacje, na temat zakażonego stada. Niestety okazały się one prawdziwe. Główny lekarz weterynarii poinformował o stwierdzeniu 1. ogniska choroby...
Było to o 6,8% droższe niż przed tygodniem. Notowania te były jednocześnie o 3% niższe niż przed miesiącem i o niemal 14% wyższe niż przed rokiem.
 
Dostawcy za byki w kategorii wiekowej 12-24 miesiące uzyskiwali średnio 11,72 zł za kg. Cena ta była o 2,4% wyższa niż przed tygodniem i o 3% niż przed miesiącem. Byki te były jednocześnie o 8,3% droższe niż przed rokiem. 
 
W kategorii byków w wieku powyżej 24 miesięcy cena w ciągu tygodnia wzrosła o 1,8% do wartości 11,54 zł za kg. Była ona o 2,4% wyższa niż przed miesiącem oraz o 7,9% niż przed rokiem. 
 
Producenci za krowy uzyskiwali średnio 8,73 zł za kg, czyli o 1,2% więcej niż przed tygodniem. Cena ta była jednocześnie o 0,8% wyższa niż przed miesiącem i o 11,5% niż przed rokiem. 
 
Jałówki powyżej 12 miesięcy skupowano średnio po 11,08 zł za kg wagi żywej. Cena ta była o 2,3% wyższa niż przed tygodniem i o 3,8% niż przed miesiącem. Jednocześnie jałówki były o 3,5% droższe niż przed rokiem. 
 
bydło mięsne, Mercosur, wołowina, produkcja bydła, import, hormony wzrostu, Brazylia, LoveKrowe, PZPBM

Potrzebne zdecydowane działania przeciwko umowie z Mercosur

Umowa o wolnym handlu z krajami Mercosur stanowi zagrożenie dla zdrowia konsumentów i przyszłości europejskiego rolnictwa. "Apelujemy do polityków w Polsce i Unii Europejskiej o zdecydowane działania na rzecz zablokowania umowy o...
W trzecim tygodniu listopada w krajach Wspólnoty, jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, bydło rzeźne klasy R3 skupowano po 536,59 euro (około 2312 zł) za 100 kg masy poubojowej schłodzonej.
 
Cena ta była o 1% wyższa niż w poprzednim tygodniu, o 3% niż przed miesiącem oraz o 10% niż przed rokiem. 
 
Cena żywca wołowego tej klasy w Polsce wyrażona w euro wyniosła 525,86 euro (około 2265 zł) za 100 kg i była o 2% niższa niż średnio płacono w Unii Europejskiej oraz niż m.in. w Hiszpanii (o 9%), Niemczech (o 5%) oraz Irlandii (o 3%). 
 
Mniej niż w Polsce za bydło tej klasy uzyskiwali dostawcy m.in. we Francji (o 5%) i w Niderlandach (o 4%). 
 
Krajowe zakłady mięsne kompensowane ćwierćtusze wołowe z młodych buhajków do 2 lat sprzedawały średnio po 21,77 zł za kg. Cena ta była o 11 gr za kg niższa niż w poprzednim tygodniu oraz o 2% wyższa niż przed miesiącem i o 8% niż przed rokiem.
 

Więcej informacji na temat hodowli bydła oraz produkcji mleka znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło" 

Nasz magazyn można zaprenumerować w tradycyjnej formie TUTAJ oraz w e-prenumeracie TUTAJ

Książki warte polecenia: Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)



Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA