Zjedliśmy mniej ziemniaków, a więcej wołowiny

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (dk) | redakcja@agropolska.pl
08-09-2017,15:55 Aktualizacja: 08-09-2017,16:00
A A A

Jakie są tendencje żywieniowe wśród Polaków? Odpowiedź na to pytanie - przynajmniej po części - dają wyliczone przez Główny Urząd Statystyczny wskaźniki spożycia wybranych artykułów konsumpcyjnych w przeliczeniu na jednego mieszkańca.

GUS właśnie podał te za zeszły rok. I tak, ziarna 4 zbóż (w przeliczeniu na przetwory) statystyczny Kowalski zjadł w sumie 103 kg, czyli tyle, ile w roku 2015. Jednak dekadę wstecz było to 119 kg.

pieczywo, chleb, spożycie pieczywa w Polsce, kupujemy coraz mniej pieczywa

Kupujemy coraz mniej pieczywa

Jeszcze kilkanaście lat temu przeciętny Polak zjadał ponad sto kilogramów chleba, bułek i ciastek rocznie. Obecnie kupuje już tylko niespełna 45 kilogramów pieczywa. Mimo to, branża nieźle sobie radzi - piekarń nie ubywa tak szybko,...
Ta tendencja spadkowa może być niepokojąca dla rolników prowadzących produkcję roślinną. A wynika prawdopodobnie z ograniczania produktów zbożowych w jadłospisach choćby w związku z występującym w nich glutenem i innymi - jak twierdzą dietetycy - "czynnikami antyodżywczymi".

Ostatnie 10 lat przyniosło także znaczny spadek konsumpcji ziemniaków. Jeszcze w 2005 r. było to 126 kg na osobę, w 2015 - 100 kg, a w 2016 - już tylko 97 kg. A i to zapewne dzięki starszym pokoleniom, spośród których wiele osób nie wyobraża sobie obiadu bez ziemniaków. W menu młodszych Polaków tradycyjne bulwy są wypierane przez choćby różne rodzaju ryżu czy kasz.

Jeśli chodzi o mięso i podroby, ogółem jego spożycie wyniosło 77,6 kg na osobę, co oznacza wzrost w stosunku do poprzedniego roku (75 kg). Najpopularniejsza jest oczywiście wieprzowina (40,8 kg), choć zaliczyła pod tym kątem spadek (41,4 kg w 2015 r.).

dyskonty, sieci dyskontowe, sklep, lidl, biedronka

W dyskontach kupujemy ponad jedną czwartą żywności

  Największe nasycenie dyskontami występuje w średnich miastach, jak np. Ostrołęka, Słupsk, Jelenia Góra, gdzie na jeden taki sklep przypada mniej niż 5 tys. mieszkańców i kupujemy już ponad jedną czwartą żywności.   Według...
Więcej niż w 2015 r. zjedliśmy natomiast w zeszłym roku drobiu (z 27,1 do 29,2 kg na os.). Nadal blado przy tych ilościach wypada spożycie wołowiny, ale w porównaniu do 2015 r. (1,2 kg) w roku 2016 nieco wzrosło (do 2,1 kg).

Systematycznie w górę idzie w ostatnich latach konsumpcja mleka krowiego (w tym w różnych przetworach). W 2016 r. wyszły w sumie 222 litry na osobę (w 2015 r. - 213 l).

Dodatkowo oddzielnie traktowane jest masło, którego w zeszłym roku każdy z nas średnio wykorzystał 4,7 kg (4,5 kg w 2015 r.).

Na podobnym co rok wcześniej poziomie trzymało się w 2016 r. spożycie cukru (42,3 kg), warzyw (106 kg) i owoców (54 kg).

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu