Tak oszukują nas producenci żywności

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (dk) | redakcja@agropolska.pl
08-01-2017,18:25 Aktualizacja: 08-01-2017,18:49
A A A

Od początku lipca do końca września zeszłego roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła szczegółowe kontrole w zakresie jakości handlowej przetworów mlecznych, piwa i napojów na bazie piwa oraz znakowania wyrobów garmażeryjnych i przetworów warzywnych.

Niedawno przedstawiono wyniki tego "sprawdzianu", który miał dać odpowiedź na pytanie, czy artykuły rolno-spożywcze spełniały wymagania w zakresie jakości handlowej określone w przepisach oraz dodatkowe wymagania zadeklarowane przez producentów.

żywność od rolnika, sprzedaż żywności, ustawa, ministerstwo rolnictwa, Krzysztof Jurgiel

Od stycznia rolnicy mogą bez przeszkód sprzedawać własną żywność

1 stycznia wchodzi w życie ustawa, która umożliwia sprzedaż produktów żywnościowych wytworzonych przez rolników, są do niej wydane rozporządzenia wykonawcze, nie ma więc przeszkód, by rolnicy rozpoczęli taką działalność...
Pod lupę kontrolerów trafiło w sumie 221 podmiotów, w tym:

  •  111 producentów przetworów mlecznych (śmietany, śmietanki, mlecznych napojów fermentowanych, serów twarogowych i podpuszczkowych, mleka spożywczego, mleka zagęszczonego, przetworów mlecznych w proszku, w tym mleka w proszku);
  •  44 producentów piwa i napojów na bazie piwa;
  •  31 producentów przetworów pomidorowych (ketchupów, koncentratów, sosów, przecierów i soku);
  •  30 producentów wyrobów garmażeryjnych typu sałatki i surówki;
  •  5 producentów mieszanek sałat.

Obca woda w mleku

Jeśli chodzi o cechy organoleptyczne, stwierdzono niezgodność z deklaracją: barwy, smaku, zapachu, wyglądu i konsystencji (w przypadku przetworów mlecznych) oraz niejednorodność konsystencji i podstoju cieczy (w przypadku przetworów pomidorowych).

żywność, granica z Białorusią, granica z Ukrainą, utylizacja żywności, Izba Celna w Białej Podlaskiej

Tony żywności marnują się na granicy

Konserwy, sery, kanapki z wędliną - tylko w tym roku funkcjonariusze Służby Celnej zatrzymali na przejściach granicznych z Białorusią i Ukrainą w województwie lubelskim niemal 100 ton żywności, która trafiła do utylizacji....
Sprawdzano także parametry fizykochemiczne produktów. W tym obszarze grzechy ich wytwórców dotyczyły m.in.:

  •  obecności wody obcej w mleku spożywczym, obecności skrobi w jogurcie naturalnym oraz niezgodnej z deklaracją producenta zawartości tłuszczu, wody i soli (w przypadku przetworów mlecznych);
  •  niezgodnej z deklaracją zawartości ekstraktu brzeczki podstawowej, alkoholu etylowego oraz wartości goryczy IBU - zawartości substancji goryczkowych (w przypadku piwa i napojów na bazie piwa);
  •  niezgodnej z deklaracją zawartości ekstraktu ogólnego, soli i substancji rozpuszczalnych (w przypadku przetworów pomidorowych);
  •  obecności niedeklarowanej substancji konserwującej (w przypadku wyrobów garmażeryjnych).

prawo, przepisy, żywność, ustawa o przeciwdziałaniu nieuczciwemu wykorzystaniu przewagi kontraktowej

Ta ustawa ma zdecydowanie wzmocnić pozycję producentów żywności

Wzmocnienie pozycji producentów żywności w relacjach z handlem i przetwórstwem, taki ma być skutek ustawy o przeciwdziałaniu nieuczciwym praktykom w obrocie produktami rolno-spożywczymi, którą podpisał prezydent Andrzej Duda....
"Wystąpienie nieprawidłowości w zakresie cech organoleptycznych oraz parametrów fizykochemicznych wynika z błędów popełnionych podczas procesu produkcyjnego (np. nieprzestrzegania receptur, stosowania surowców o niewłaściwej jakości). Obecność niezadeklarowanych składników jest świadomym fałszowaniem wyrobów gotowych" - podkreśla w komunikacie IJHAR-S.

Bieszczady w… Łódzkiem

Jak informują urzędnicy, nie stwierdzono nieprawidłowości w zakresie cech mikrobiologicznych (mikroflory charakterystycznej). Sporo ich natomiast było przy oznakowaniu i oznaczaniu produktów.

Tutaj można wymienić m.in.:

  •  użycie nazwy zarezerwowanej dla przetworów mlecznych (tj. "mleko w proszku", "proszek mleczny") dla wyrobów zawierających tłuszcz roślinny;
  •  brak pełnej nazwy produktu, np. "piwo jasne" lub "piwo ciemne";
  •  brak wyszczególnienia w wykazie składników wszystkich surowców użytych do produkcji (w tym m.in. alergenów, ekstraktów przypraw, octu) przy jednoczesnym podaniu takich składników, których nie wykorzystano w procesie produkcyjnym (np. cynamonu, żółtka jaja);
    żywność, bezpieczna żywność, inspekcja bezpieczeństwa żywności, kontrola żywności

    Ministrowie mają różne zdanie na temat kontroli żywności

    Projekty ustaw dotyczący połączenia inspekcji nadzorujących bezpieczeństwo i jakość żywności w jedną instytucję trafią pod obrady rządu na przełomie roku - poinformował Krzysztof Jurgiel, minister rolnictwa. Szef resortu zdrowia nadal przeciwny...
  •  brak lub podanie zawyżonej informacji o ilościowej zawartości składników (np. kapusty białej w "surówce z białej kapusty", koncentratu pomidorowego w ketchupie);
  •  użycie sformułowania "produkt naturalny" oraz "nie zawiera substancji konserwującej" na wyrobie, do produkcji którego użyto podpuszczki mikrobiologicznej zawierającej w składzie substancję konserwującą;
  •  stosowanie szaty graficznej przedstawiającej widoki gór, rzeki, wilka oraz nazw (Wetlina, San, Solina) sugerujących, że miejscem pochodzenia produktu są Bieszczady, podczas gdy faktycznie wyprodukowany został w województwie łódzkim;
  •  użycie sformułowań: "gwarancja jakości Browar..." (w głównym polu widzenia) i "jakość gwarantuje Browar..." (na bocznej części opakowania), sugerujących określone pochodzenie wyrobu, podczas gdy dane piwo zostało wyprodukowane przez inny podmiot;
  •  podanie w nazwie określenia "domowa" przy jednoczesnym stosowaniu w procesie produkcji składnika zawierającego w swoim składzie dodatki;
    żywność, bezpieczna żywność, inspekcja bezpieczeństwa żywności,

    Powstanie jedna inspekcja bezpieczeństwa żywności

    Działające dotychczas inspekcje zajmujące się bezpieczeństwem żywności zostaną połączone w jedną Państwową Inspekcję Bezpieczeństwa Żywności (PIBŻ). Uchwalenie stosownych ustaw jest możliwe przed końcem 2016 r. Jak podało biuro prasowe resortu...
  •  podanie określenia "świeże", podczas gdy wyrób poddano procesowi utrwalania i uzyskano efekt przedłużenia trwałości produktu (4 miesiące).

Posypały się surowe kary

"Nieprawidłowości dotyczące znakowania wynikają z nieznajomości przepisów, nieprawidłowej ich interpretacji. Przyczyną może być również celowe działanie producentów, którzy świadomie wprowadzają w błąd konsumenta poprzez zamieszczanie na opakowaniu nieprawdziwych informacji" - wskazuje IJHAR-S.

W związku ze stwierdzonymi w trakcie kontroli nieprawidłowościami wojewódzcy inspektorzy JHAR-S wydali 96 decyzji administracyjnych, w tym: 59 decyzji nakładających kary pieniężne na łączną kwotę niemal 77,5 tys. zł, 14 decyzji zakazujących wprowadzenia do obrotu artykułów rolno-spożywczych, 12 decyzji nakazujących poddanie produktów zabiegom prawidłowego oznakowania, 10 decyzji o odstąpieniu od wymierzenia kar pieniężnych ze względu na niski stopień szkodliwości czynu, a także jedną decyzję nakazującą poddanie partii zabiegowi przetworzenia

Poza tym nałożono 15 mandatów karnych na łączną kwotę  2,2 tys. zł.

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu