Powstanie jedna inspekcja bezpieczeństwa żywności

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
21-09-2016,13:35 Aktualizacja: 22-09-2016,8:18
A A A

Działające dotychczas inspekcje zajmujące się bezpieczeństwem żywności zostaną połączone w jedną Państwową Inspekcję Bezpieczeństwa Żywności (PIBŻ). Uchwalenie stosownych ustaw jest możliwe przed końcem 2016 r.

Jak podało biuro prasowe resortu rolnictwa, harmonogram prac przewiduje, że rok 2017 stanowiłby okres vacatio legis, podczas którego powołany pełnomocnik powinien przeprowadzić całość zadań niezbędnych do wdrożenia nowych przepisów. Państwowa Inspekcja Bezpieczeństwa Żywności mogłaby rozpocząć działalność 1 stycznia 2018 r.

żywnośc ekologoiczna, żywnośc regionalna, inspekcja handlowa, uokik

Żywność ekologiczna pod kontrolą. Są nieprawidłowości

Nie zawsze wrzucając w sklepie do koszyka produkt z napisem "bio" kupujemy żywność ekologiczną. Dlatego Inspekcja Handlowa regularnie sprawdza jej oznakowanie oraz jakość. Wytwarzanie ekologicznej żywności podlega restrykcyjnym zasadom....

Obecny system sprawowania nadzoru nad bezpieczeństwem żywności jest bardzo rozproszony. Wykonuje go 5 instytucji kontrolnych: Państwowa Inspekcja Sanitarna (PIS), Inspekcja Weterynaryjna (IW), Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa (PIORiN), Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) oraz Inspekcja Handlowa (IH).

Podlegają one nadzorowi 19 ośrodków decyzyjnych: na szczeblu centralnym Ministrowi Zdrowia podlega - PIS, Ministrowi Rolnictwa - IW, PIORiN oraz IJHARS, Prezesowi Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów - IH.

Na szczeblu wojewódzkim działalność każdej inspekcji nadzoruje jeden z 16 wojewodów. Ponadto Powiatowe stacje Sanitarno-Epidemiologiczne należą do administracji zespolonej w powiatach - tłumaczy ministerstwo rolnictwa i zauważa, że konsekwencją takiego stanu jest bardzo skomplikowany system finansowania z różnych części budżetu.
żywność, bezpieczna żywność, inspekcja bezpieczeństwa żywności, krzysztof jurgiel

Lekarze weterynarii przeciw utworzeniu inspekcji bezpieczeństwa żywności

Krajowa Rada Lekarsko-Weterynaryjna jest krytyczna wobec przygotowanego przez resort rolnictwa projektu utworzenia Państwowej Inspekcji Bezpieczeństwa Żywności, która według resortu jest podstawą kompleksowego systemu sprawującego...

Według resortu rolnictwa, najważniejszym celem zakładanej przebudowy systemu bezpieczeństwa żywności w naszym kraju jest stworzenie zintegrowanego nadzoru i efektywnej kontroli w całym łańcuchu produkcyjnym i żywnościowym, "od pola do stołu". Dlatego też działające obecnie inspekcje zostaną zintegrowane i połączone w jedną Państwową Inspekcję Bezpieczeństwa Żywności (PIBŻ).

Zakłada się, że konsolidacji będą podlegać w całości IW, PIORiN oraz IJHARS, a w części PIS i IH, w jakiej sprawują nadzór nad bezpieczeństwem żywności.

Nadzór nad inspekcją będzie sprawował minister rolnictwa. Nowa inspekcja będzie miała "spionizowaną" strukturę. Jednostki terenowe nie będą, jak dotychczas, podporządkowane wojewodom lub władzom samorządowym, a kierownictwu nowej inspekcji. Finansowanie będzie się odbywać w ramach jednej części budżetowej.

Dzięki temu inspekcja uzyska większą efektywność operacyjną, wyrażającą się np. możliwością oddelegowania pracowników do innej części kraju w celu wykonywania nieplanowanych zadań w sytuacjach kryzysowych lub potrzeb związanych na przykład z obsługą eksportu. Jednolity budżet pozwoli na racjonalizację wydatków i lepsze wykorzystanie posiadanych środków - argumentuje resort rolnictwa.
bezpieczeństwo żywności, Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP, Państwowa Inspekcja Bezpieczeństwa Żywności

Rzeźnicy i wędliniarze są za jedną inspekcją bezpieczeństwa żywności

Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP popiera projekt utworzenia Państwowej Inspekcji Bezpieczeństwa Żywności. Instytucja powinna podlegać premierowi lub ministrowi spraw wewnętrznych - napisano w liście otwartym. Stanowisko...

Ministerstwo zauważa, że aż w 23 państwach UE taka konsolidacja nastąpiła w ostatnich latach. Głównym celem tych przemian była poprawa koordynacji i wzrost skuteczności, jednak wśród pozytywnych efektów zmian wymieniane jest efektywniejsze wykorzystanie powierzonych środków oraz zmniejszenie uciążliwości dla przedsiębiorców.

Połączenie inspekcji zmniejszy ich liczbę, a tym samym skróci czas poświęcany przez przedsiębiorców na obsługę kontroli. Zintegrowane zostaną rejestry, co m.in. uprości sprawozdawczość - wylicza resort korzyści z połączenia inspekcji. I dodaje, że istnienie jednego organu pozwoli na sprawniejsze kontakty z zagranicą i ułatwi otwieranie zagranicznych rynków dla polskiej żywności.

Przeciwne utworzeniu inspekcji w tym kształcie jest ministerstwo zdrowia, które nie chce włączenia części Inspekcji Sanitarnej oraz Krajowa Izba Lekarsko-Weterynaryjna, która uważa, że w chwili, gdy należy zwiększyć wysiłki w walce ze zwalczaniem afrykańskiego pomoru świń, nie można likwidować Inspekcji Weterynaryjnej.

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu