Sprzedaż jaj z gospodarstw – konieczna zmiana w RHD

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (dk) | redakcja@agropolska.pl
03-07-2025,11:35 Aktualizacja: 03-07-2025,11:57
A A A

Koszty utworzenia i utrzymania zakładu pakowania jaj są nieosiągalne dla indywidualnych rolników. Warto byłoby im dodatkowo pomóc przy sprzedaży m.in. w ramach rolniczego handlu detalicznego (RHD).

Na wniosek Wielkopolskiej Izby Rolniczej powstało wystąpienie Zarządu Krajowej Rady Izb Rolniczych (KRIR) z 30 czerwca do ministra rolnictwa Czesława Siekierskiego, Dotyczy postulatu umożliwienia rolnikom utrzymującym drób ukierunkowany na produkcję jaj konsumpcyjnych w liczbie przekraczającej 350 kur niosek sprzedaży jaj w ramach rolniczego handlu detalicznego (RHD) lub sprzedaży bezpośredniej, bez konieczności znakowania ich w zakładzie pakowania jaj (do limitów określonych przepisami dotyczącymi RHD/sprzedaży bezpośredniej).

Granica wyznaczona dla 350 kur

„Zgodnie z obowiązującymi regulacjami, rolnik utrzymujący do 350 kur niosek może sprzedawać do 2450 jaj tygodniowo konsumentom końcowym lub do zakładów prowadzących handel detaliczny, bez obowiązku pakowania jaj w zakładzie spełniającym wymagania sanitarno-weterynaryjne. Natomiast rolnik posiadający powyżej 350 kur niosek, chcąc prowadzić sprzedaż jaj bezpośrednio konsumentom, zobowiązany jest do przekazywania ich do zatwierdzonego zakładu pakowania lub utworzenia takiego zakładu we własnym gospodarstwie” – wskazuje KRIR.

Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz, drobiarstwo, ceny jaj, jaja, jaja kurze, spożycie jaj, jajko, kury nieśne

Jaja są drogie z powodu wirusa HPAI

Ceny jaj, jak i żywca drobiowego są wysokie, a koszty pasz pozwalają na opłacalność produkcji. Wskutek wirusa HPAI występują jednak braki zarówno kur niosek, jak i kur mięsnych. – Ceny pasz są przyjazne producentom. Pozostaje jednak...

Koszty zakładu nie do udźwignięcia

Jak dodaje, koszty utworzenia i utrzymania zakładu pakowania jaj są jednak w większości przypadków nieosiągalne dla indywidualnych rolników. Trzeba wówczas m.in. wdrożyć system HACCP (System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli), co wiąże się z koniecznością zapewnienia wysoko wykwalifikowanego personelu oraz spełnienia wymogów Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP).

„Dla wielu gospodarstw oznacza to inwestycje przekraczające ich możliwości finansowe, zwłaszcza w obecnych realiach rolnictwa, które boryka się z niestabilnością rynków oraz zagrożeniami epizootycznymi, takimi jak grypa ptaków czy rzekomy pomór drobiu” – przekonuje rolniczy samorząd.

W ramach RHD lub bezpośrednio

W jego ocenie - w związku z powyższym - uzasadnione jest umożliwienie sprzedaży jaj bez konieczności ich wcześniejszego pakowania w zakładzie pakowania również przez rolników posiadających powyżej 350 kur niosek w ramach sprzedaży bezpośredniej lub RHD (z zachowaniem obowiązujących limitów ilościowych i zasad bezpieczeństwa żywności).

Poleć
Udostępnij
Advertisement