Niedziela Dniem Polskiej Żywności. Rodzima kuchnia jest najlepsza

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
25-08-2019,10:00 Aktualizacja: 25-08-2019,10:27
A A A

W niedzielę przypada Dzień Polskiej Żywności. Może z tej okazji warto zamiast na włoską pizzę, amerykańskiego burgera czy belgijskie frytki skusić się na schabowego z bigosem, pierogi, pyzy albo zdrową kaszę, np. gryczaną?

Włoska pizza, amerykański hamburger, frytki belgijskie, a także tajski pad thai, gruzińskie wypieki czy francuskie sery znane są również nad Wisłą. W końcu w czym taki camembert ma być lepszy od oscypka? Choć ich smaki są zgoła odmienne, oba sery są wyśmienite!

bezpieczeństwo żywności, jakość żywności, produkcja żywności, jan krzysztof ardanowski, ministerstwo rolnictwa

Polska żywność jest wysokiej jakości i bezpieczna. To dobro narodowe

Jan Krzysztof Ardanowski, minister rolnictwa zapewnia, że polska żywność jest bezpieczna i wysokiej jakości. To odpowiedź na zarzuty wskazujące na złą jakość sprzedawanych u nas produktów spożywczych. - Pojawiły się krytyczne głosy ze strony...

Szczególnie w niedzielę warto jednak powrócić do rodzimej kuchni i skusić się choćby na schabowego z bigosem, pierogi, pyzy albo - słynące ze zdrowotnych właściwości - kasze, np. gryczaną, która również charakteryzuje polską kuchnię.

Dlaczego akurat w niedzielę warto przypomnieć sobie rodzime smaki?

Po pierwsze, 25 sierpnia przypada ustanowiony w 2013 roku Dzień Polskiej Żywności. Jak podaje internatowy kalendarz świąt nietypowych, data nie jest przypadkowa, gdyż właśnie pod koniec sierpnia stragany i sklepowe półki pełne są polskich, świeżych warzyw i owoców, a rolnicy świętują dożynki i cieszą się zbiorami.

"Celem Dnia Polskiej Żywności jest przypomnienie, jak ciekawa i bogata jest oferta rodzimych producentów żywności. Wydarzenie nie promuje jednego produktu, ale całą branżę" - czytamy na stronie. Inicjatorami święta są twórcy Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego "Doceń polskie".

,zywność, spożycie żywności, mięso, cukier, warzywa i owoce, produkty mleczarskie

Spożywamy więcej cukru i mięsa, a mniej owoców i warzyw

W Polsce wzrosło spożycie cukru i mięsa, a spadło owoców i warzyw - wynika z analizy ekspertów ING Banku Śląskiego. To efekt częstego stołowania się na mieście i jedzenia większej ilości żywności wysokoprzetworzonej. Jak wynika z...

Po drugie, niedziela to wspaniały dzień, aby odwiedzić mamę albo babcie, które na pewno ucieszą się na wspólny posiłek.

Co ciekawe, w jednym z wywiadów Paweł Loroch, dziennikarz radiowy i telewizyjny, ekspert kulinarny zauważył, że nasze pyzy mogłyby powalczyć o miano polskiego fast foodu. - Kto zrobi to jako pierwszy, spije śmietanę - zapewniał znawca. Dlaczego akurat pyzy a nie - wydawać by się mogło - bardziej znane pierogi?

- Pyzy są tanie, szybkie, smaczne, spełniające wszystkie kryteria fast foodu i niesłychanie oryginalne - chociażby w porównaniu z oklepanymi pierogami. Uważam, że to jest kwestia jednej odważnej i zapewne mądrej decyzji, bo można przyjąć złe założenia, ale brak polskiego charakterystycznego fast foodu, jedzenia taniego i dostępnego jest dla mnie niezrozumiały - skwitował.
 

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu