Spożywamy więcej cukru i mięsa, a mniej owoców i warzyw

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Anna Wysoczańska PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
24-08-2019,13:00 Aktualizacja: 24-08-2019,13:37
A A A

W Polsce wzrosło spożycie cukru i mięsa, a spadło owoców i warzyw - wynika z analizy ekspertów ING Banku Śląskiego. To efekt częstego stołowania się na mieście i jedzenia większej ilości żywności wysokoprzetworzonej.

Jak wynika z raportu w 2018 r. średnie miesięczne spożycie mięsa na jednego Polaka wyniosło ok. 6,38 kg, czyli 76,5 kg rocznie, co oznacza wzrost o 6 proc. w porównaniu do 2003 r. Konsumpcja cukru w tych latach zwiększyła się aż o 23 proc. do ok. 3,88 kg w miesiącu, czyli 46,5 kg rocznie.

bezpieczeństwo żywności, jakość żywności, produkcja żywności, jan krzysztof ardanowski, ministerstwo rolnictwa

Polska żywność jest wysokiej jakości i bezpieczna. To dobro narodowe

Jan Krzysztof Ardanowski, minister rolnictwa zapewnia, że polska żywność jest bezpieczna i wysokiej jakości. To odpowiedź na zarzuty wskazujące na złą jakość sprzedawanych u nas produktów spożywczych. - Pojawiły się krytyczne głosy ze strony...

Co ciekawe, mniej tych produktów spożywamy w gospodarstwach domowych. Z analizy banku wynika, że na przestrzeni 15 lat (2003-2018) konsumpcja cukru spadła o 45 proc. do 0,94 kg na osobę, natomiast mięsa wyniosła 5,2 kg i była niższa o 7 proc.

Jak wskazują analitycy, niższa konsumpcja cukru w gospodarstwach domowych wynika z ograniczenia samodzielnie przyrządzanych dań na rzecz jedzenia poza domem. Zwiększona konsumpcja "na mieście" ma z kolei odzwierciedlenie w bilansowym wzroście spożycia cukru, które jest skutkiem dużego udziału w diecie gotowych, przetworzonych produktów, których istotnym składnikiem jest właśnie cukier.

Na wzrost spożycia cukru mogła mieć wpływ cena. W 2018 r. kosztował (według GUS) 2,14 zł/kg. czyli o ok. 30 proc. mniej niż rok wcześniej (3,04 zł/kg).

Podobnie wygląda sytuacja w przypadku mięsa. Polacy - jak twierdzą eksperci - samodzielnie przygotowują mniej posiłków i częściej spożywają je poza domem, co istotnie wpływa na rosnące spożycie w ujęciu bilansowym. Zauważają, że do zmiany nawyków żywieniowych przyczynia się też wzrost dochodów społeczeństwa.

przeciwdziałanie marnowania żywności, wyrzucanie żywności, andrzej duda, żywność

Sklepy zapłacą za marnowanie żywności

Prezydent Andrzej Duda podpisał ustawę o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności. Dokument przewiduje m.in. obowiązek przekazywania przez sklepy nieodpłatnie niesprzedanej żywności na cele charytatywne. Zgodnie z ustawą sklepy powyżej 250...

Z analizy spożycia żywności w latach 2003-2018 wynika, że Polscy mniej jedzą owoców, warzyw, mleka i jaj. Średniomiesięczne spożycie owoców w gospodarstwach domowych spadło o 6 proc. do 3,75 kg, warzyw aż o ponad 37 proc. do 7,92 kg na osobę. W 2018 r. odnotowano również mniejsze średniomiesięczne spożycie mleka i jaj o około 30 proc. w porównaniu do danych z 2003 r.

Na przestrzeni badanych lat dość stabilna jest konsumpcja masła oraz sera i twarogów, mniej zjadamy zaś oleju i innych tłuszczów.

Polska jest dużym eksporterem żywności. W ubiegłym roku wywóz artykułów rolno-spożywczych stanowił 13 proc. całego wywozu i osiągnął 29,3 mld euro oraz dodatnie saldo w wysokości ok. 10 mld euro. Polskim hitem eksportowym w Unii Europejskiej jest drób. W 2018 r. wartość eksportu tego mięsa wyniosła aż ponad 2,7 mld euro.
 

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu