Polska żywność jest wysokiej jakości i bezpieczna. To dobro narodowe

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Anna Wysoczańska PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
23-08-2019,8:10 Aktualizacja: 23-08-2019,8:19
A A A

Jan Krzysztof Ardanowski, minister rolnictwa zapewnia, że polska żywność jest bezpieczna i wysokiej jakości. To odpowiedź na zarzuty wskazujące na złą jakość sprzedawanych u nas produktów spożywczych.

- Pojawiły się krytyczne głosy ze strony znanych polityków opozycji (...) w tym z SLD i PSL. Jeżeli gdziekolwiek usłyszę kłamstwo o polskiej żywności, kłamstwo na temat polskiego rolnictwa (...) natychmiast będę reagował - podkreślił szef resortu.

ceny żywności, ceny owoców i warzyw, ceny mięsa, ceny cukru, gus

Ceny warzyw biją rekordy. Żywność tak droga nie była od lat

Główny Urząd Statystyczny podał, że w ostatnim roku warzywa podrożały o ponad 32 procent. Tempo wzrostu ich cen jest najwyższe od 20 lat - podają eksperci. Na lubelskich targowiskach kilogram pietruszki kosztował w piątek 14-16 zł, marchwi...

Polityk wymienił także nazwisko Marcina Bustowskiego, prezesa Związku Zawodowego Rolników "Solidarni" i Krzysztofa Tołwińskiego, b. wiceministra skarbu, działacza rolniczego.

Pierwszy z nich na Facebooku publikuje materiały dotyczące m.in. przekroczenia azotynów i azotanów w mięsie sprzedawanym m.in. przez supermarkety lub na temat złej jakości żywności.

- Zachodzę w głowę dlaczego przed wyborami pojawiają się osoby i posługują się niesprawdzonymi metodami i urządzeniami (...) i nagle próbują przedstawić społeczeństwu dramatyczny obraz polskiej żywności. Nic ważniejszego niż upilnowanie tej wysokiej jakości nie ma w polityce rządu. To jest być albo nie być jeżeli chodzi o polskie rolnictwo - powiedział Ardanowski.

Minister dodał, że nie jest bez znaczenia, że urządzenie do badania poziomu azotanów i azotynów jest produkcji rosyjskiej i w dodatku nie przeznaczone do tego celu. Zapewnił, że dla rządu najważniejsze jest zdrowie obywateli.

marnoważnie żywności, Polska Izba Żywności Ekologicznej, Federacja Polskich Banków Żywności

Żywność jest zbyt cenna, by ją marnować. Rusza specjalna kampania

Polska Izba Żywności Ekologicznej rozpoczyna kampanię promującą niemarnowanie jedzenia. Według danych Federacji Polskich Banków Żywności najczęściej wyrzucamy pieczywo, wędliny oraz owoce i warzywa. Do marnowania jedzenia przyznaje się aż 42...

Szef resortu podkreślił, że funkcjonujący w Polsce system bezpieczeństwa jest akredytowany, uznany i kompatybilny z rozwiązaniami innych krajów unijnych, system bezpieczeństwa żywności, który działa dobrze.

Zaznaczył, że system ten w przypadkach występujących incydentalnych błędów czy świadomych działań producentów żywności pozwala błyskawicznie reagować.

Minister powiedział, że żywność w Polsce jest dobrem narodowym i - jak mówił - w oparciu o tę wysoką jakość chcemy budować markę żywności rozpoznawalną na całym świecie.

- Szukamy nowych rynków, staramy utrzymać się na dotychczasowych, co także nie jest proste, bo konkurencja jest duża - tłumaczył. Dodał, że Polska nie jest w stanie konkurować z największymi producentami rolnymi wielkością produkcji, dlatego to, co ma wyróżniać naszą żywność, to jej światowa jakość.

- Te działania, które szkodzą Polsce, przynoszą wymierne korzyści konkurentom (...) Polskie rolnictwo jest w sposób trwały skazane na eksport. Jeżeli z jakichś powodów zacznie słabnąć, to problemy przełożą się natychmiast na całą gospodarkę. Musimy wyeksportować z Polski ok. 80 proc. wołowiny, ok. 60 proc. mięsa drobiowego, 40 proc. mleka i jego przetworów, ogromną ilość przetworów owocowo-warzywnych, rzepaku, bo nie jesteśmy w stanie jako 40 mln naród tego wszystkiego zjeść - wyliczył szef resortu.

Podkreślił, że będzie informował na bieżąco rolników i konsumentów o firmach, które w sytuacji nadwyżek żywności i spadku cen na surowce sprzedawane przez polskich rolników, importują mięso, mleko i jego przetwory.
 

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu