Cukier drożeje, a my jemy go coraz mniej

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (zac) | redakcja@agropolska.pl
13-12-2015,16:45 Aktualizacja: 13-12-2015,17:09
A A A

Drożejący cukier obniża jego spożycie w Polsce - podaje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Z jego wyliczeń wynika, że spożycie cukru w gospodarstwach domowych w pierwszym półroczu 2015 roku przeciętnie miesięcznie wyniosło 1 kg na osobę.

Gorsze zbiory buraków, mniej cukru

W tym roku zbiory buraków cukrowych będą gorsze niż w ubiegłym roku ze względu na suszę. Oznacza to, że spadnie produkcja cukru w Polsce, według ekspertów - do poziomu 1,3 mln ton. Kampania cukrownicza jest opóźniona o trzy...
Było to o 10 proc. mniej niż przed rokiem.

Utrzymały się duże różnice konsumpcji w poszczególnych grupach gospodarstw domowych.

I tak w gospodarstwach domowych rolników spożycie spadło o 8,2 proc. do 1,53 kg/osobę, a w rodzinach emerytów i rencistów o 11 proc. do 1,28 kg/osobę.

Z kolei w gospodarstwach domowych pracowników spożycie spadło o 9,4 proc. do 0,87 kg/osobę, a w rodzinach osób utrzymujących się z pracy na własny rachunek o 11 proc. do 0,73 kg/osobę.

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu