Pogranicznicy w zakładzie mięsnym. Kolumbijczycy pracowali na lewo
Dziewięciu obywateli Kolumbii, którzy naruszyli przepisy dotyczące warunków pobytu cudzoziemców na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, zatrzymali funkcjonariusze ze Straży Granicznej. Obcokrajowcy wykonywali pracę przy przetwórstwie mięsnym.
Dziewięciu obywateli Kolumbii, którzy naruszyli przepisy dotyczące warunków pobytu cudzoziemców na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, zatrzymali funkcjonariusze ze Straży Granicznej. Obcokrajowcy wykonywali pracę przy przetwórstwie mięsnym.
Nielegalna praca w przetwórstwie rybnym. Obcokrajowcy sprawdzeni przez straż graniczną
W jednym z zakładów mięsnych zlokalizowanych na terenie powiatu świeckiego w województwie kujawsko-pomorskim pogranicznicy zrealizowali kontrolę legalności pobytu obcokrajowców.
„W jej wyniku ustalono, że cudzoziemcy wjechali do Polski z Hiszpanii w ramach ruchu bezwizowego, legitymując się paszportami biometrycznymi. Pomimo braku odpowiednich dokumentów, obywatele Kolumbii wykonywali pracę zarobkową, co stanowi naruszenie obowiązujących przepisów prawa” – brzmi relacja na portalu Nadwiślańskiego Oddziału Straży Granicznej.
Jak w niej dodano, wobec wszystkich zatrzymanych cudzoziemców wszczęto postępowania administracyjne w sprawie zobowiązania do powrotu.
„Postępowania zakończyły się wydaniem decyzji nakazujących opuszczenie terytorium RP oraz orzeczeniem zakazu ponownego wjazdu do Polski i innych państw strefy Schengen przez rok” – przekazali strażnicy graniczni.
- Wiesz o ciekawym wydarzeniu? Poinformuj nas o tym! Czekamy: redakcja@agropolska.pl
-
Ziemia dla rozwoju - jak KOWR wspiera samorządy w całej Polsce
-
Ceny kukurydzy to duży cios dla rolników. "Nie pokrywają kosztów produkcji"
-
ARiMR przypomina o ważnym terminie dla rolników. Chodzi o aktualizację w rejestrach
-
Wypadek przy wycince w lesie. Śmigłowiec LPR zabrał 36-latka do szpitala
-
VAT a samozbiory – znamy stanowisko resortu finansów
-
Nielegalny połów w gospodarstwie rybackim. Na poczet kar, policjanci zajęli trzy auta
-
Plantatorzy buraków nad przepaścią. Instytut przygotowuje specjalną analizę
-
Ceny zbóż – tak płacą w skupach. Co z rozwojem przetwórstwa?
-
Słabsza koniunktura w rolnictwie. Mimo to, rolnicy zwiększyli inwestycje
-
07-12-2025,12:10
Znamy hodowców, którzy najefektywniej żywią swoje krowy
-
05-12-2025,14:05
Uniwersytet Agri Plus: najnowsza wiedza dla hodowców i lekarzy weterynarii
-
04-12-2025,11:40
O prosiętach, lochach i błonniku podczas III Akademii Produkcji Prosiąt z...
-
03-12-2025,10:15
Certyfikat jakości QAFP dla producentów trzody chlewnej
-
26-11-2025,13:10
O efektywności hodowli świń podczas warsztatów Axiom i DSM
-
19-11-2025,12:10
Zrobotyzowana obora z potencjałem na dalszy rozwój
-
05-11-2025,16:35
Cena tuczników. Czy notowania na VEZG w końcu się zmienią?
-
06-08-2025,9:30
Ceny świń w Polsce nadal są niższe niż w Niemczech. Czy nastąpi wyrównanie...
-
30-06-2025,9:50
Trzecie wydanie "Hoduj z Głową Bydło" w 2025 roku. Wideo
-
25-04-2025,10:55
Drugie wydanie "Hoduj z Głową Świnie" w 2025 roku. Wideo
-
22-04-2025,10:45
Drugie wydanie „Hoduj z Głową Bydło” w 2025 roku. Wideo
-
20-02-2025,19:45
Pierwsze wydanie "Hoduj z Głową Świnie" w 2025 roku