Polskie kurczęta najtańsze w Unii

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: m.kozlowski
13-02-2015,10:35 Aktualizacja: 13-02-2015,10:56
A A A
W styczniu za 100 kilogramów mięsa kurcząt brojlerów trzeba było w Unii Europejskiej średnio zapłacić 184,7 euro. To tylko o 0,4 proc. więcej niż w grudniu.
 
Tak wynika z najnowszych danych Komisji Europejskiej. Jak informuje FAMMU/FAPA przez rok stawki poszły w dół o 3,6 proc., zaś wobec średniej z lat 2010-2014... wzrosły o 2,1 proc.
 
W minionym miesiącu kurczęta podrożały w 11. państwach Unii Europejskiej - najbardziej w Portugalii (12 proc.). W tylu samych krajach ceny spadły - przede wszystkim w Rumunii (4,7 proc.).
 
W Polsce kurczęta kosztowały 119,6 euro (o 4,1 proc. mniej w porównaniu z grudniem) i były najtańsze we Wspólnocie (65 proc. średniej).  Najwięcej za ten gatunek mięsa płacono tradycyjnie w Finlandii i Niemczech (260-264 euro za 100 kilogramów).
 
Ceny kurcząt w UE obniżały się sukcesywnie od początku sierpnia 2014 r. To efekt czynników sezonowych, niższych cen pasz i wzrostu produkcji drobiu z powodu poprawy jej opłacalności. Nieznaczny wzrost stawek notowań w grudniu i styczniu był ponadto wspierany rosnącym eksportem do krajów trzecich, zwłaszcza na rynki afrykańskie i azjatyckie.
Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu