Miedź kluczowym mikroelementem dla zbóż

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: DR INŻ. ARKADIUSZ ARTYSZAK | REDAKCJA@AGROPOLSKA.PL
14-12-2014,8:55 Aktualizacja: 16-01-2015,12:46
A A A

Miedź to najważniejszy mikroelement dla zbóż - szczególnie istotny dla pszenicy, jęczmienia i owsa.

Tak w przypadku innych mikroelementów wyróżnia się trzy klasy zawartości miedzi przyswajalnej: niską, średnią i wysoką.

Liczby graniczne, które służą do oceny zawartości tego mikroelementu są różne dla gleb organicznych oraz mineralnych (tabela).

W glebach mineralnych uwzględnia się również kategorię agronomiczną. Im gleba jest cięższa (zawiera więcej najdrobniejszych cząstek – tzw. części spławianych), tym zawartość miedzi powinna być większa.

Obecnie miedź dostarcza się roślinom dolistnie w nawozach mikroelementowych w okresie ich największego zapotrzebowania na ten pierwiastek.   

Tabela. Liczby graniczne do oceny zasobności gleb organicznych i mineralnych w przyswajalną miedź, mg Cu/kg gleby

Ocena zawartości

Gleby organiczne

Gleby mineralne – kategoria agronomiczna gleby

Bardzo lekkie

Lekkie

Średnie

Ciężkie

Niska

Do 6,0

Do 0,9

Do 1,6

Do 2,3

Do 5,0

Średnia

6,0-12,0

0,9-2,5

1,6-4,9

2,3-6,7

5,0-15,0

Wysoka

Ponad 12,0

Ponad 2,5

Ponad 4,9

Ponad 6,7

Ponad 15,0

Źródło: Stacje Chemiczno-Rolnicze 

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu