Zboże do produkcji piwa – słodownie i browary wskazują na deficyt jęczmienia

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (dk) | redakcja@agropolska.pl
25-09-2025,8:45 Aktualizacja: 25-09-2025,21:46
A A A

Głównym problemem jest brak odpowiedniej ilości i jakości zbóż potrzebnych do produkcji słodu – uznał Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów (UOKiK) po zbadaniu charakterystyki polskiego rynku słodu do wytwarzania piwa.

UOKiK podkreśla, że Polska jest jednym z głównych producentów piwa w Unii Europejskiej. Wskazuje na ostatnie dane Eurostatu, z których wynika, że w naszym kraju powstaje więcej niż co dziesiąta butelka unijnego piwa (ok. 3,4 mld litrów). Zajmujemy pod tym względem trzecie miejsce - za Niemcami (7,2 mld litrów) i Hiszpanią (4 mld litrów). Dlatego Urząd postanowił przyjrzeć się funkcjonowaniu tego rynku i relacjom, jakie na nim panują, w tym rynkowi zbóż potrzebnych do produkcji słodu pod piwo.

branża piwowarska, produkcja piwa, branża piwna, mrirw

Branża piwowarska przedstawiła ministrowi swoje problemy

Polska branża piwowarska jest mocna zarówno jeśli bierzemy pod uwagę rynek europejski, jaki i szerzej – światowy. Ale musi się mierzyć z problemami i wyzwaniami, także tymi w długiej perspektywie. Minister rolnictwa i rozwoju wsi...

Raporty UOKiK

„Badanie objęło 16 wybranych browarów, w tym największych wytwórców piwa działających w kraju. Objęto nim również producentów, przetwórców i pośredników chmielu oraz słodownie, czyli głównych dostawców surowców do wytwarzania piwa. Analiza zasadniczo dotyczyła lat 2019-2022. Dla zobrazowania trendów uwzględniono również wcześniejsze lata, szczególnie od pierwszego pełnego roku członkostwa Polski w Unii Europejskiej” – wskazuje UOKiK.

Efektem jego wysiłków są raporty UOKiK: „Raport z badania krajowego rynku piwa i chmielu”, który ukazał się w sierpniu ub.r. oraz publikowany właśnie „Krajowy rynek słodu do produkcji piwa”, zawierające rekomendacje zmian prawnych i systemowych.

Kontrakty "pod lupą"

Według tego drugiego dokumentu autorstwa urzędu, rynek słodów i piwa w Polsce tworzą przetwórcy, w tym browary, pośrednicy oraz relatywnie najsłabsi, choć najliczniejsi - producenci zbóż.

„W ocenie przedstawicieli browarów, rynek surowców do produkcji piwa to rynek konkurencyjny, zwłaszcza w przypadku słodu. W podobnym tonie wypowiadali się przedstawiciele słodowni zaopatrujących badane browary. Wskazywali oni, że polski rynek słodów jest rynkiem sprzedawców surowców, a presja cenowa ze strony słodowni czeskich czy słowackich skłaniała krajowych przetwórców do rozwijania eksportu słodów” – przekazuje UOKiK.

copa-cogeca, ue, produkcja zbóż, zboże

Produkcja zbóż w UE pod kreską z uwagi na ceny. Jak wyglądają prognozy zbiorów?

O prognozach produkcji, problemie z jej opłacalnością czy nowych technikach genomowych – była mowa na posiedzeniu grup roboczych Copa-Cogeca ds. zbóż, roślin oleistych i wysokobiałkowych. Udział w tych dyskusjach wziął Roman Warzecha,...

Cytowany w komunikacie prezes UOKiK Tomasz Chróstny zastrzega tu jednak, iż choć przedstawiciele słodowni i browarów twierdzą, że w Polsce mamy do czynienia z „rynkiem sprzedawców surowców”, z obserwacji kierowanej przez niego instytucji wyłania się nieco inny obraz.

W kontraktach niektórych producentów z dostawcami niesłodowanego ziarna znajdowały się zapisy, które skłoniły nas do przeanalizowania ich pod kątem występowania naruszeń prawa. Dotyczą one m.in. metodyki kształtowania cen surowców, terminów płatności czy niektórych klauzul” – precyzuje szef UOKiK.

Deficyt jęczmienia

Zarządzany przez niego urząd zauważa ponadto, że to zboża są fundamentalnym surowcem dla branży piwnej. To z nich powstaje słód lub ekstrakty słodowe, z których w procesie fermentacji przy udziale drożdży i dodatku chmielu warzone jest piwo.

W produkcji piwa kluczowym ziarnem jest jęczmień browarny. Tymczasem liczba gospodarstw rolnych z zasiewami jęczmienia ogółem zmalała: z 492 tys. w 2005 r. do prawie 190 tys. w 2020 r. Również areał upraw jęczmienia ogółem od lat kształtuje się w trendzie spadkowym (w latach 2000-2024 zmniejszył się o 37 proc.). I choć jego zbiory nie odnotowały tak dużej zmiany (3 mln w 2024 r. ton wobec 3,3 mln ton przeciętnie w latach 2000-2023), to na deficyt jęczmienia browarnego na rynku polskim wskazywały zarówno niektóre z badanych słodowni, jak i wytwórcy piwa. Dlatego krajowe słodownie pozyskiwały ziarno nie tylko od polskich producentów rolnych, ale też od krajowych i zagranicznych pośredników czy przetwórców” – wylicza UOKiK.

ceny zbóż, rynek zbóż, magazynowanie zbóż, skup zbóż

Niskie ceny zbóż. Minister o kredytach i odbudowie hodowli, OPPZ - o reaktywacji "Lochy Plus"

Ceny zbóż są na nieakceptowalnym dla rolników poziomie i to się w ostatnich dniach nie zmieniło. Szef resortu rolnictwa, odnosząc się do nich, mówił o preferencyjnych kredytach dla gospodarzy i konieczności odbudowy hodowli...

Jak dodaje, w umowach słodowni z dostawcami zbóż dominowały długoterminowe umowy kontraktacji: w 2022 r. odpowiadały one za 52 proc. wartości zakupów ziarna, podczas gdy umowy ad hoc - za 22 proc.

Za mało słodu

„W 2022 r. za ok. 99 proc. krajowej produkcji słodu odpowiadały 4 słodownie z kapitałem zagranicznym. Uwzględniając natomiast rynek sprzedaży słodu w Polsce (tj. krajową produkcję słodu powiększoną o przywóz/import i pomniejszoną o wywóz/eksport), działające w kraju badane słodownie i badani pośrednicy odpowiadali łącznie za 54 proc. słodów sprzedanych w kraju” – czytamy na portalu UOKiK.

Zwrócono tam ponadto uwagę, że podaż krajowych słodów nie jest wystarczająca, by zaspokoić potrzeby browarów działających w Polsce. Dlatego w badanym okresie blisko połowę słodów sprowadzano z zagranicy. Spośród importowanych słodów, w 2022 r. 98 proc. sprowadzały bezpośrednio browary.

Polska ma potencjał

„W okresie objętym badaniem krajowa produkcja słodu nie była wystarczająca, by zaspokoić zapotrzebowanie producentów piwa. Jednocześnie możliwości zwiększenia produkcji słodów w Polsce są ograniczone dostępnością zbóż w odpowiedniej ilości i jakości - głównie jęczmienia browarnego. Wynika to w dużej mierze z czynników naturalnych, takich jak warunki klimatyczne i jakość gleb, ale też dostępu do wiedzy, technologii i kompetencji organizacyjnych czy współpracy w ramach branży” – wnioskuje UOKiK.

uokik, piwo, chmiel, branża piwna

UOKiK zbadał rynek rynku chmielu i piwa. Najsłabszą pozycję mają plantatorzy

Rozdrobnienie plantatorów i słabo rozwinięte przetwórstwo chmielu – to w ocenie Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów (UOKiK) jedne z największych problemów w polskiej branży piwnej i chmielarskiej. UOKiK...

Prezes Tomasz Chróstny twierdzi przy tym, że Polska ma potencjał do zwiększenia skali i zróżnicowania produkcji słodów. Wymaga to jednak w jego ocenie zacieśnienia współpracy słodowni i browarów z krajowymi plantatorami, wsparcia uprawy jęczmienia, m.in. w zakresie jakościowego know-how.

Rolnicy powinni przełamywać bariery i współpracować z organizacjami branżowymi bądź w ramach grup producenckich celem wymiany doświadczeń, poszukiwania alternatywnych rozwiązań w organizacji gospodarstwa i procesu produkcji, wspólnych zamówień na usługi, różnicowania kanałów i kierunków zbytu plonów czy dla wzmacniania pozycji negocjacyjnej” – wyjaśnia Chróstny.

Do tego wszystkiego UOKiK wskazuje na konieczność prawidłowego redagowania umów w tym zakresie, przypominając, że nieprawidłowości w treści umów zawieranych z relatywnie mniejszymi i słabszymi dostawcami mogą być kwestionowane na podstawie ustawy o przeciwdziałaniu nieuczciwemu wykorzystywaniu przewagi kontraktowej w obrocie produktami rolnymi i spożywczymi.

Źródło: UOKiK

Poleć
Udostępnij