Republika Korei otwarta na import polskiego mięsa
Koreańscy importerzy wyrazili zainteresowanie współpracą, dostrzegając potencjał Polski jako jednego z głównych dostawców mięsa w nadchodzących latach.
Koreańscy importerzy wyrazili zainteresowanie współpracą z Polską, w ramach której nasz kraj będzie mógł eksportować mięso drobiowe, wieprzowe i wołowe.
Dariusz Goszczyński, prezes zarządu Krajowej Rady Drobiarskiej – Izby Gospodarczej, 23 września uczestniczył w spotkaniu dotyczącym eksportu mięsa z Polski do Republiki Korei.

Drobiarze pełni obaw. Czy Ursula von der Leyen dotrzyma słowa?
W spotkaniu wzięli także udział przedstawiciele Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Głównego Inspektoratu Weterynarii oraz innych organizacji branżowych.
Strona koreańska reprezentowana była przez przedstawicieli stowarzyszenia importerów mięsa.
Dyskutowano o przyspieszeniu procedur administracyjnych, które umożliwią eksport polskiego mięsa drobiowego, wieprzowego i wołowego do Korei.
Dariusz Goszczyński podkreślił, że takie rozmowy są kluczowe dla polskich przedsiębiorców, którzy liczą na rozwój współpracy z koreańskim rynkiem.
Koreańscy importerzy wyrazili zainteresowanie współpracą, dostrzegając potencjał Polski jako jednego z głównych dostawców mięsa w nadchodzących latach.
W 2023 roku wartość polskiego eksportu do Korei wyniosła 82,6 mln euro, a już w pierwszych miesiącach 2024 roku odnotowano jej wzrost o 19%.
Spotkanie stanowiło istotny krok w dalszym zacieśnianiu relacji handlowych między krajami.
Książki warte polecenia: Sygnały kur nieśnych |Sygnały indyków
-
Bardzo duży spadek ceny tuczników na VEZG!
-
Prefabrykowana tuczarnia z kompleksowym wsparciem Agri Plus
-
Mniej bydła w Polsce, ale eksport wołowiny wciąż rośnie
-
Mięso drobiowe z regionów wolnych od choroby będzie trafiało do Chin
-
Dalszy spadek cen w krajowym skupie żywca wieprzowego
-
Sprawdź jak zmieniły się ceny w skupie drobiu
-
Sprawdź o ile wzrosły ceny skupu bydła
-
Ognisko choroby niebieskiego języka wybuchło w 5. gospodarstwie!
-
25 robotów udojowych w Cieszymowie. Zdjęcia
"Hoduj z głową"






Hoduj z głową świnie 4/2025
-Dobrze żywić, znaczy kontrolować
-Co się dzieje w świńskim świecie?
-Polska też ma swoją giełdę tuczników
Hoduj z głową bydło 4/2025
-Zwalczanie mastitis w wielkotowarowych stadach
-Bolusy wapniowe w prewencji hipokalcemii?
-Żywienie latem. Ograniczmy ten stres.
-
17-09-2025,13:40
Prefabrykowana tuczarnia z kompleksowym wsparciem Agri Plus
-
14-09-2025,10:30
25 robotów udojowych w Cieszymowie. Zdjęcia
-
08-09-2025,17:10
Kukurydza w centrum uwagi. Udany Dzień Kukurydzy z PZPK w Pawłowicach
-
11-08-2025,10:05
Azja ratunkiem i wielką szansą polskiego i europejskiego mleczarstwa
-
29-07-2025,10:00
Zaprezentowali zrobotyzowaną oborę dla 150 krów mlecznych
-
24-07-2025,8:25
VII Lubuska Konferencja Bydła Mięsnego. Wiedza i praktyka. Galeria zdjęć
-
06-08-2025,9:30
Ceny świń w Polsce nadal są niższe niż w Niemczech. Czy nastąpi wyrównanie...
-
30-06-2025,9:50
Trzecie wydanie "Hoduj z Głową Bydło" w 2025 roku. Wideo
-
25-04-2025,10:55
Drugie wydanie "Hoduj z Głową Świnie" w 2025 roku. Wideo
-
22-04-2025,10:45
Drugie wydanie „Hoduj z Głową Bydło” w 2025 roku. Wideo
-
20-02-2025,19:45
Pierwsze wydanie "Hoduj z Głową Świnie" w 2025 roku
-
18-02-2025,8:40
Pierwsze wydanie „Hoduj z Głową Bydło” w 2025 roku