Drób w skupie tanieje

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
28-07-2021,9:20 Aktualizacja: 28-07-2021,9:09
A A A
Krajowa cena większości monitorowanych gatunków drobiu w drugim tygodniu lipca spadła. Kurczęta brojlery potaniały o 1 gr za kg, a indyki o 2%. 
 
Cena kurcząt brojlerów w dniach 12-18 lipca spadła o 1 gr za kg do wartości 4,24 zł za kg. Drób ten był o 3,5% droższy niż przed miesiącem oraz o 30% niż przed rokiem. 
 
Indyki kupowano średnio po 5,85 zł za kg. Cena ta była o 2% niższa niż tydzień wcześniej oraz o 10% niż przed miesiącem, ale jednocześnie o 35% wyższa niż w analogicznym okresie 2020 r. 
 
HPAI, grypa ptaków, ognisko HPAI, Inspekcja Weterynaryjna, hodowcy drobiu, bioasekuracja, dzikie ptaki, przypadki HPAI

Polska wolna od grypy ptaków już w sierpniu?

Grypa ptaków w Polsce jest w odwrocie. Wiele wskazuje na to, że już w pierwszej połowie sierpnia nasz kraj zostanie uwolniony od tej choroby. Światowa Organizacja Zdrowia Zwierząt OIE skróciła okres oczekiwania na uwolnienie kraju od...
Wzrost cen odnotowały jedynie kaczki brojlery. Dostawcy uzyskiwali za ten gatunek drobiu średnio 4,98 zł za kg. Było to o 1 gr za kg więcej niż w poprzednim tygodniu i o 3 gr za kg więcej niż przed miesiącem. Kaczki były również o 11% droższe niż przed rokiem. 
 
W Polsce w pierwszej połowie lipca, jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, potaniały tuszki kurcząt. 
 
Mięso to zbywano po 6,53 zł za kg. Cena ta była o 3% niższa niż tydzień wcześniej i o 5% niż przed miesiącem. 
 
Tuszki indyków skupowano średnio po 11,25 zł za kg. Były one o 2 gr za kg droższe niż w poprzednim tygodniu, ale o 2% tańsze niż miesiąc wcześniej. 
 
W porównaniu z analogicznym tygodniem lipca 2020 r. tuszki kurcząt podrożały o 21%, a indyków o 36%.
 
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu