Ceny drobiu w skupie wahają się

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
13-10-2021,16:40 Aktualizacja: 13-10-2021,15:21
A A A
Ceny w skupie drobiu na przełomie września i października uległy niewielkim zmianom. Kurczęta brojlery i indyki potaniały, a w przypadku gęsi i kaczek brojlerów odnotowano wzrost cen. 
 
Krajowi dostawcy kurcząt brojlerów w dniach od 27 września do 3 października otrzymywali średnio 3,94 zł za kg żywca. Cena ta była o około 1% niższa niż tydzień wcześniej i o 3% niż przed miesiącem. 
 
Cena indyków w ciągu tygodnia spadła o 1 gr za kg do poziomu 4,89 zł za kg. Była ona jednocześnie taka sama jak przed miesiącem. 
 
uciążliwość zapachowa na wsi, hodowla kur, Przasnysz, Łukasz Chrostowski

Skarga na burmistrza, bo... kury sąsiada śmierdzą

Radni miejscy z Przasnysza (woj. mazowieckie) odrzucili skargę na burmistrza, któremu zarzucono niewyegzekwowanie zmiany lokalizacji kurnika na jednej z posesji. W maju mieszkaniec miasta zwrócił się z wnioskiem do burmistrza Łukasza...
Producenci za gęsi tuczone uzyskiwali średnio 9,75 zł za kg, to o 5 gr za kg drożej niż w poprzednim tygodniu i przed miesiącem. 
 
Cena kaczek brojlerów, jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, wyniosła 4,97 zł za kg. Była ona o 1 gr za kg wyższa niż tydzień wcześniej, ale o 1 gr za kg niższa niż przed miesiącem. 
 
W odniesieniu do notowań sprzed roku kurczęta brojlery podrożały o 22%, indyki o 17%, gęsi o 32%, a kaczki brojlery o 17%. 
 
Na przełomie września i października tuszki kurcząt patroszonych zbywano średnio po 5,56 zł za kg. Ich cena była o 7% wyższa niż w poprzednim tygodniu, ale o 2% niższa niż miesiąc wcześniej. 
 
Notowania tuszek indyków w ciągu tygodnia spadły o 1%, do wartości 10,58 zł za kg. Ich cena była o 2% wyższa niż przed miesiącem. W porównaniu do ubiegłego roku tuszki kurcząt oraz indyków podrożały odpowiednio o 16% i 38%.
 
 
Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 5/2021

Hoduj z głową świnie:

-Pogłowie zmalało

-Ważny smak i zapach paszy

-Stosowanie enzymów w paszach dla prosiąt

-Prąd z gnojowicy

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 5/2021

Hoduj z głową bydło:

-Zaburzenia rozrodu

-Na dobry start

-Inwestuje w kolejne roboty

-Monitoring kiszonek

-Krowy lubią czochradła

 

PRENUMERATA