To nie koronawirus zagraża hodowli bydła

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
30-05-2020,10:00 Aktualizacja: 29-05-2020,14:08
A A A

Ceny bydła mięsnego są obecnie niskie. Według najnowszych notowań zebranych przez ministerstwo rolnictwa zakłady mięsne za żywiec płacą niecałe 6 złotych za kilogram.

Ceny bydła mięsnego będą wyższe? Trudno obecnie przewidzieć, jak w ciągu najbliższych 2-3 miesięcy będą wyglądały notowania w skupach. Tym bardziej, że drugi kwartał roku zazwyczaj charakteryzuje się niższymi cenami na tym rynku.

- Być może nie wrócimy do stawek sprzed pandemii, ale mam nadzieję że one wzrosną i w trzecim kwartale roku będą stabilne - mówi Jacek Zarzecki, prezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego oraz właściciel stada liczącego 80 mamek rasy limousine.

  • Bydło mięsne w skupie kosztuje niecałe 6 zł za kg żywca
  • Hodowcy decydują się przetrzymywać zwierzęta oczekując wyższej ceny
  • Czystorasowe buhaje trafiające na eksport są droższe
  • Susza może doprowadzić do braku paszy dla zwierząt
  • Obsada bydła w gospodarstwach z powodu suszy może zmaleć

cena mięsa wołowego, wołowina, żywiec wołowy, bydło,

Wahania cen żywca wołowego w maju

Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa informuje, że na początku maja odnotowano dalsze spadki cen żywca i mięsa wołowego. W drugim tygodniu tego miesiąca notowania w skupie bydła rzeźnego wzrosły.    Ceny zakupu...

Buhaje czystorasowe są droższe

Hodowcy bydła mięsnego w związku z obecną sytuacją decydują przetrzymywać zwierzęta czekając na wyższe ceny skupu.

- Taka sytuacja ma miejsce tylko w niektórych gospodarstwach. Ci producenci, którzy mają pewne zobowiązania finansowe jak kredyty, a produkcja wołowiny jest ich głównym źródłem dochodu, oczywiście nie mogą sobie na to pozwolić. Oni sprzedają buhaje na bieżąco w niższych cenach - tłumaczy Jacek Zarzecki.

Żywiec wołowy, który trafia na eksport do Libanu czy Grecji kosztuje więcej, ale jak podkreśla prezes PZHiPBM, są to zwierzęta czystorasowe głównie rasy limousine i charolaise. Niestety również ten kierunek wciąż napotyka na duże trudności.

- Handel poza rynki unijne funkcjonuje na bardzo zwolnionych obrotach wskutek tego, że możliwość przemieszczania się jest ograniczona. Kontrahenci nie przyjeżdżają oglądać zwierząt przed sprzedażą tak, jak to robili do tej pory - zauważa Zarzecki.

dopłaty do przechowywania, mleko, wołowina, masło, odtłuszczone mleko w proszku, baranina, unia europejska

Wołowina i nabiał już w magazynach. UE uruchamia dopłaty

Komisja Europejska upatrując możliwości utrzymania pewnej równowagi na rynku uruchomiła dopłaty do prywatnego przechowywania mięsa oraz nabiału przeznaczonego dla branży hotelarsko-gastronomicznej. Jest to unijny system pośredniego wsparcia...

Nie koronawirus a susza

Zdaniem Jacka Zarzeckiego większym zagrożeniem dla hodowców bydła mięsnego jest susza, która może doprowadzić do braku paszy dla zwierząt.

- Dopiero w maju w woj. warmińsko-mazurskim, gdzie mam swoje gospodarstwo, spadł deszcz. Pierwszy pokos prawdopodobnie będzie dobry, ale nie wiemy jak wyjdą kolejne. Jeżeli hodowcy nie zabezpieczą odpowiedniej bazy paszowej wówczas może się okazać, że obsada bydła w gospodarstwach zmaleje, co nie pozostanie bez wpływu na rynek - podsumowuje Zarzecki.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 5/2024

Hoduj z głową świnie:

-Jakie źródło energii jest najlepsze

-Żeby loszki nie były tucznikami

-Nie ma paszy wolnej od mikotoksyn

-Rolnictwo 4.0 w chlewni

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA