Wahania cen żywca wołowego w maju

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
25-05-2020,11:30 Aktualizacja: 25-05-2020,9:50
A A A
Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa informuje, że na początku maja odnotowano dalsze spadki cen żywca i mięsa wołowego. W drugim tygodniu tego miesiąca notowania w skupie bydła rzeźnego wzrosły. 
 
Ceny zakupu żywca wołowego w dniach 4-10 maja 2020 r. w ciągu miesiąca spadły o 1% i osiągnęły wartość 5,78 złotych za kilogram. Było to o 8% taniej niż przed rokiem. 
 
Zakłady mięsne sprzedawały w tym samym czasie kompensowane ćwierćtusze wołowe średnio po 12,54 złotych za kilogram.
 
Wołowina, mięso wołowe, świeże mięso wołowe, eksport wołowiny, Serbia, bydło mięsne, żywiec wołowy

Wołowina z Polski trafi do Serbii

Wołowina wyprodukowana w Polsce może ponownie trafić na serbski rynek. Służby weterynaryjne Polski i Serbii porozumiały się w tej sprawie. Służby weterynaryjne Polski i Serbii 12 maja 2020 r. zakończyły renegocjacje wzoru weterynaryjnego świadectwa...
 
Było to o 1% taniej niż w poprzednim tygodniu i o 3% taniej niż przed miesiącem. Ćwierci wołowe były również o 4,5% tańsze niż przed rokiem.
 
W drugim tygodniu maja odnotowano niewielkie podwyżki cen skupu bydła rzeźnego.
 
W porównaniu do zestawienia z pierwszego tygodnia maja wzrosła średnia cena za byki w wadze żywej i w wadze bitej ciepłej odpowiednio o 3 i 10 groszy za kilogram.
 
Ceny według tych uzyskiwanych na początku marca 2020 r. za bydło w wadze poubojowej spadły o około 80 groszy za kg wagi bitej ciepłej (wbc).
 
Jest to efekt epidemii koronawirusa, zmniejszonego popytu i zerwania wielu łańcuchów dostaw. 
 
 
Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 5/2021

Hoduj z głową świnie:

-Pogłowie zmalało

-Ważny smak i zapach paszy

-Stosowanie enzymów w paszach dla prosiąt

-Prąd z gnojowicy

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2021

Hoduj z głową bydło:

-Śruta sojowa od A do Z

-Zadbaj o zdrowe racice

-Jak powstaje idealna bela?

-Jakie białko w dawkach?

-Z automatyka za pan brat

PRENUMERATA