Najlepsi producenci bydła mięsnego wybrani

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
01-12-2017,13:10 Aktualizacja: 23-05-2018,12:17
A A A
Ogólnopolski konkurs Producent Bydła Mięsnego Roku 2017 został rozstrzygnięty. W kategoriach producent jałówek i buhajków hodowlanych, producent odsadków oraz producent bydła opasowego przyznano trzy pierwsze miejsca oraz sześć wyróżnień.
 
Liderzy w produkcji bydła mięsnego zostali ogłoszeni w czwartek (30 listopada) podczas uroczystej kolacji, która odbyła się w ramach Centralnych Targów Rolniczych w Nadarzynie koło Warszawy. 
 
Kapituła konkursu przyznała trzy pierwsze miejsca oraz sześć wyróżnień w trzech kategoriach. 
 
hodowla psów, chełmno, kujawy i pomorze, ogródki działkowe Nad Browiną, psy w stanie rozkładu

Hodowla jak z horroru. Kilkanaście psów było już w rozkładzie

Makabrycznego odkrycia dokonał mieszkaniec Chełmna (woj. kujawsko-pomorskie) podczas spaceru ze swoim czworonogiem. Mężczyzna zobaczył liczne rozkładające się już zwłoki psów, natychmiast powiadomił policję, która zatrzymała...
Najlepszym producentem jałówek i buhajków hodowlanych został Patryk Szerfenberg z miejscowości Pyszczynek w woj. wielkopolskim. Obecnie w jego gospodarstwie znajduje się 110 sztuk bydła rasy limousine, w tym 45 krów. Od samego początku hodowla była nastawiona na sprzedaż wyłącznie materiału hodowlanego.
 
Laureatem w kategorii producent odsadków został Marian Ilnicki, prezes zarządu Spółdzielczej Agrofirmy Witkowo z woj. zachodniopomorskiego. 
 
Spółdzielnia prowadzi hodowlę i chów bydła ras mięsnych: red angus, simental, charolaise, limousine, salers i hereford oraz mieszańców międzyrasowych. Pogłowie liczy ponad 5100 sztuk, w tym ponad 1660 krów. 
 
W kategorii producent bydła opasowego zwycięzcą został Norbert Sieczka z miejscowości Kawnice Kolonia w woj. wielkopolskim. Opasa on głównie mieszańce pochodzące z krzyżowania towarowego krów mlecznych z buhajami różnych ras mięsnych. W ciągu roku produkuje on około 350 zwierząt, głównie buhajków. 
 
hodowcy bydła, bydło, wołowina, produkcja wołowiny, Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego

Hodowcy nie chcą wołowiny z Ameryki Południowej

Polscy hodowcy bydła ras mięsnych nie chcą uwzględnienia wołowiny w umowie o wolnym handlu UE z krajami organizacji Mercosur, której członkami są m.in. Brazylia, Argentyna, Urugwaj, Paragwaj i Wenezuela. To potentaci w hodowli bydła, ale...
Wyróżnienie w kategorii producent jałówek i buhajków hodowlanych trafiło do Krystyny Szczodrowskiej z miejscowości Jaroszewy w woj. pomorskim utrzymującej bydło rasy charolaise. Wyróżniony został również Paweł Stączek z miejscowości Jaćmierz w woj. podkarpackim, który utrzymuje bydło ras simental i limousine.
 
W kategorii producent odsadków wyróżnienie zdobył Marcin Ciok z gospodarstwa rolnego Futura XXI sp. z o.o. w woj. warmińsko-mazurskim oraz Józef Kurianowicz z miejscowości Narew w woj. podlaskim.
 
Wyróżnienie w kategorii producent bydła opasowego trafiło do Mariusza Demkowskiego z miejscowości Zachutyń w woj. podkarpackim oraz Piotra Bukała z Tarnawka w woj. podkarpackim.
 
Organizatorem konkursu było Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego we współpracy z Fundacją Edukacji Ekonomicznej i Rozwoju Obszarów Wiejskich pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Prezesa Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, JM Rektora SGGW, Dyrektora Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, Dyrektora Generalnego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa i Dyrektora Centrum Doradztwa Rolniczego.
 
Patronat medialny nad wydarzeniem objął wydawca dwumiesięcznika Hoduj z Głową Bydło i multiportalu rolnego Agropolska, a sponsorem oficjalnym Alior Bank.
 
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA