Mleczarnie w infrastrukturze krytycznej? Pandemia i wojna pokazują ich wagę

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (dk) | redakcja@agropolska.pl
06-05-2022,8:05 Aktualizacja: 06-05-2022,8:06
A A A

Wiele razy pisaliśmy, że branża mleczna postulowała wpisanie zakładów mleczarskich do tzw. infrastruktury krytycznej państwa. Czy resort rolnictwa będzie działał w tej sprawie?

Chodzi oczywiście o znaczenie takich obiektów dla bezpieczeństwa żywnościowego kraju, co w obliczu ostatnich wydarzeń na świecie jest kluczowe.

mleczarnie, produkcja mleka, Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich, Cezary Falkiewicz

Mleczarnie z tańszym gazem? Resort aktywów odpowiedział

Na zewnętrzne przyczyny podwyżki cen gazu oraz stosowane przez władze działania mające ulżyć odbiorcom, w tym przedsiębiorcom - zwraca uwagę Ministerstwo Aktywów Państwowych w odpowiedzi na wystąpienie Krajowego Związku Spółdzielni...

Zgodnie z Ustawą z 26 kwietnia 2007 r. o zarządzaniu kryzysowym, infrastruktura krytyczna (IK) to systemy oraz wchodzące w ich skład powiązane ze sobą funkcjonalnie obiekty, w tym obiekty budowlane, urządzenia, instalacje, usługi kluczowe dla bezpieczeństwa państwa i jego obywateli oraz służące zapewnieniu sprawnego funkcjonowania organów administracji publicznej, a także instytucji i przedsiębiorców.

"Podkreślenia wymaga fakt, że nie każdy strategiczny obiekt należy do infrastruktury krytycznej. O tym, czy dany obiekt wchodzi w skład IK, decydują szczegółowe kryteria zapisane w niejawnym załączniku do Narodowego Programu Ochrony Infrastruktury Krytycznej (NPOIK). Obowiązujące kryteria identyfikacji IK zostały opracowane przez Rządowe Centrum Bezpieczeństwa (RCB) we współpracy z ministrami i kierownikami urzędów centralnych oraz przy wsparciu przedsiębiorców prywatnych" - wskazał Norbert Kaczmarczyk, wiceminister rolnictwa w odpowiedzi na pytania zawarte w interpelacji poselskiej.

mleko, cena mleka, mleko surowe, mleczarnie, skup mleka, krowy mleczne, produkcja mleka, PFHBiPM, mleko w UE

Mleko coraz droższe. Mleczarnie mogą tego nie wytrzymać

Średnia cena mleka w Polsce powoli zbliża się do granicy 2 złotych za litr. W marcu mleczarnie płaciły za ten surowiec 196,48 zł, zł za 100 litrów. Mleko w województwie podlaskim i warmińsko-mazurskim kosztowało średnio ponad 2 zł za...

Jednocześnie poinformował, że dyskusja nad włączeniem zakładów przetwórstwa rolno-spożywczego, w tym zakładów mleczarskich, do infrastruktury krytycznej była rozpoczęta w czasie pandemii COVID-19. W listopadzie 2020 r. odbyło się w ministerstwie spotkanie z przedstawicielami sektora mleczarskiego, na którym omówiono zagadnienia zawiązane z infrastrukturą krytyczną.

"Wyjaśniono, że infrastruktura krytyczna to obiekty o charakterze kluczowym dla państwa i zapewnienie potrzeb państwa jest dla takiego obiektu nadrzędne. Państwo narzuca pewne zasady działania takiego obiektu, ponieważ zasady bezpieczeństwa muszą być spełnione na wielu płaszczyznach (jak np. ochrona budynków, systemów IT, utrzymania rezerw)" - zaznaczył wiceszef resortu rolnictwa.

Jak zapewnił, mając na względzie, że produkcja żywności jest strategicznym działem gospodarki, zagadnienia dotyczące zapewnienia obywatelom wystarczającej ilości żywności poprzez funkcjonujący bez zakłóceń łańcuch dostaw są jednym z priorytetów rządu RP. W sytuacjach kryzysowych są podejmowane działania, by stworzyć takie warunki, które zapewnią płynność procesów produkcji żywności.

"Doświadczenia z czasu pandemii, podczas którego wprowadzano różne obostrzenia pokazują, że zakłady sektora rolno-spożywczego - pomimo że nie były wpisane do infrastruktury krytycznej - utrzymały ciągłość produkcji" - zwrócił uwagę Norbert Kaczmarczyk.
 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 5/2024

Hoduj z głową świnie:

-Jakie źródło energii jest najlepsze

-Żeby loszki nie były tucznikami

-Nie ma paszy wolnej od mikotoksyn

-Rolnictwo 4.0 w chlewni

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA