Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa informuje o kolejnym wzroście cen w skupie bydła rzeźnego. Podobny trend dotyczył średniej ceny skupu w Unii Europejskiej.
Pod koniec sierpnia bydło rzeźne podrożało do wartości 14,57 zł za kg. Foto_Remigiusz Kryszewski
Ceny skupu bydła rzeźnego pod koniec sierpnia ponownie wzrosły. Podobny trend zaobserwowano w przypadku cen zbytu mięsa wołowego.
W dniach od 25 do 31 sierpnia na rynku krajowym odnotowano dalszy wzrost cen zakupu żywca wołowego. Zakłady mięsne, jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, za bydło rzeźne płaciły dostawcom średnio 14,57 zł za kg.
Cena ta była o 1% wyższa niż w poprzednim tygodniu i o 3% niż przed miesiącem. Jednocześnie żywiec ten był o 47% droższy niż w analogicznym okresie 2024 r.
34. edycja Sommet de l’Élevage odbędzie się w dniach 7-10 października 2025 roku w Clermont-Ferrand we Francji. Sommet de l’Élevage to jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych w Europie, które co roku przyciąga...
W Unii Europejskiej również odnotowano wzrost cen zakupu bydła rzeźnego. W ostatnim tygodniu sierpnia średnio w krajach Wspólnoty za bydło rzeźne klasy R3 dostawcy uzyskiwali średnio 669,05 euro (około 2847 zł) za 100 kg masy poubojowej schłodzonej.
Uzyskiwana na rynku Unii Europejskiej cena była o 0,5% wyższa niż w poprzednim tygodniu oraz o 1% niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami uzyskiwanymi przed rokiem żywiec wołowy był o 35% droższy.
Najwięcej za bydło rzeźne tej klasy płacono dostawcom w Irlandii. Tamtejsi producenci uzyskiwali średnio 780,77 euro (około 3322 zł) za 100 kg. Producenci w Polsce uzyskiwali średnio 727,89 euro (około 3097 zł) za 100 kg, czyli o 9% więcej niż średnio w Unii Europejskiej.
Najniższe stawki za bydło trafiały do dostawców z Bułgarii (483,80 euro, około 2058 zł za 100 kg) i Finlandii (544,93 euro, około 2319 zł za 100 kg).
W Polsce pod koniec sierpnia zakłady mięsne zbywały ćwierćtusze wołowe kompensowane z buhajków do 2 lat średnio po 27,34 zł za kg. Cena ta była o 3 gr za kg wyższa niż w poprzednim tygodniu i o 6% niż przed miesiącem. Ćwierci wołowe były jednocześnie o 34% droższe niż przed rokiem.
Więcej informacji na temat hodowli i produkcji bydła mlecznego i mięsnego znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło".
Nasz magazyn można zaprenumerować w tradycyjnej formie TUTAJ oraz w e-prenumeracie TUTAJ