Bydło
RSS-
23-11-2015,8:15
Branża mleczarska ma kłopoty. Spadają ceny i wartość eksportu
Dla producentów mleka szansą mogą być nowe rynki zbytu i większa konsolidacja branży. Spadek cen rozpoczął się już w 2014 roku. Teraz stawki są jeszcze o 10 procent niższe. -
22-11-2015,11:15
Pijemy coraz mniej mleka. Stawiamy na jogurty
Konsumpcja mleka corocznie spada, ale prawie co trzeci Polak spożywa je nawet 2-3 razy w tygodniu, a przy jego zakupie zwraca uwagę na miejsce i sposób produkcji. -
22-11-2015,9:00
Mleko niczym najciekawsza książka
Mleko zawiera w sobie mnóstwo informacji na temat zdrowotności wymienia krów. Można je odczytać m. in. przez analizę przedudojową, terenowy odczyn komórkowy, czy badanie laboratoryjne. -
19-11-2015,18:05
Bydło mięsne w centrum uwagi
Jak intensywnie żywić opasy, jakich chorób unikać a w razie pojawienia się w stadzie jak je kontrolować, dlaczego pastwisko jest tak ważne w żywieniu krów mamek oraz jaka przyszłość czeka polskich hodowców bydła mięsnego? -
19-11-2015,9:10
Korekcja racic w pięciu krokach
Akademia Zdrowej Racicy zorganizowana przez firmę DeHeus składała się z części teoretycznej i praktycznej. Podczas warsztatów pięciostopniową korekcję racic zaprezentował Rafał Kapica. -
18-11-2015,21:30
Zarządzanie rozrodem krów. Co robić od porodu do wykonania pierwszej inseminacji?
Jak postępować z krową w ciągu pierwszych 10 dni po porodzie, na co zwracać uwagę podczas rutynowego pomiaru temperatury ciała, kiedy i czy w ogóle używać hormonów, dlaczego czasami trzeba stosować programy synchronizacji rui?