Kwasy tłuszczowe omega-3 ograniczają zamieranie zarodków

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
14-01-2016,11:40 Aktualizacja: 14-01-2016,12:09
A A A

Do wczesnego zamierania zarodków dochodzi do 14 dnia po zapłodnieniu krowy i wówczas jej cykl jajnikowy jest normalnej długości, a ruja powtarza się co 21 dni. Natomiast do późnego zamierania zarodków dochodzi powyżej trzeciego tygodnia ciąży i powoduje powtarzanie rui po 30-35 dniach po inseminacji.

-Jeżeli w stadzie pojawi się problem zamierania zarodków, który objawia się tym, że odstęp pomiędzy kolejnymi rujami wynosi powyżej 30 dni, hodowca w pierwszej kolejności powinien prześledzić poziom mocznika w mleku. Jeżeli jest on w normie świadczy to o tym, że zamieranie zarodków nie jest wynikiem działania amoniaku, a może być spowodowane działaniem prostaglandyny PGF2α. Wówczas warto zastosować w dawce dodatek kwasu omega-3, który hamuje jej syntezę – podczas konferencji Biomin tłumaczył prof. dr hab. Zygmunt M. Kowalski z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe, w tym omega-3 są prekursorami prostaglandyn, czyli hormonów tkankowych wpływających na funkcje jajników i macicy. Ponadto stanowią istotne źródło energii w procesie dojrzewania komórek jajowych, a także w okresie wczesnego rozwoju embrionu. Są także prekursorem cholesterolu, który jest niezbędny do syntezy progesteronu i estrogenów.

Kwasy tłuszczowe mogą być stosowane w postaci oleju rybiego, jednak jest to spory wydatek. Tańszym rozwiązaniem jest wykorzystanie ekstrudowanego lnu lub całych nasion rzepaku.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA