Jedzenie nabiału zmieniło ludzką czaszkę. Naukowcy mają dowody

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
30-10-2017,11:50 Aktualizacja: 30-10-2017,12:05
A A A

Pojawienie się pokarmów wytwarzanych dzięki rolnictwu wpłynęło na nieznaczną zmianę kształtu ludzkiej czaszki - dowodzą naukowcy na łamach tygodnika "Proceedings of the National Academy of Sciences".

Narodziny rolnictwa, a przede wszystkim pojawienie się nabiału, nieznacznie wpłynęło na kształt ludzkiej czaszki - wynika z najnowszych badań antropologa Davida Katza z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis. Jego zespół dokonał pomiaru setek punktów na czaszkach, w celu prześledzenia zmian w anatomii czaszki i żuchwy w czasach, kiedy pojawiło się i rozwijało rolnictwo.

pszenica, genom pszenicy, udomowienie pszenicy, Raz Avni, Uniwersytet w Tel Awiwie

Naukowcy odkrywają coraz więcej tajników udomowienia pszenicy

Dziką pszenicę udomowiono ok. 10 tys. lat temu. Najnowsze badania genetyczne pozwolą zrozumieć, jakie zmiany zaszły w pszenicy od tego czasu - informują naukowcy na lamach tygodnika "Science". Ludzie neolitu, zamieszkujący ok. 10 tys. lat...

Łowcy i zbieracze, którzy nie znali jeszcze rolnictwa, żywili się pokarmem wymagającym zastosowania większej siły podczas żucia. Z kolei pokarmy, które pojawiły się dzięki rolnictwu, przede wszystkim nabiał, były dużo bardziej miękkie.

Naukowcy przebadali 559 czaszek i 534 żuchw z kolekcji znajdujących się na całym świecie z kilkunastu populacji znajdujących się na etapie przedprzemysłowym.

Zaobserwowano niewielkie zmiany w budowie czaszek u tych ludzi, którzy żywili się produktami zbożowymi oraz nabiałem, największe zaś u tych, w których diecie przeważał nabiał.

Naukowcy przyznają, że zmiany anatomiczne nie były znaczne. Dużo większe różnice występowały w budowie czaszek mężczyzn i kobiet lub osób pochodzących z różnych populacji.
 

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu