Żywność marnujemy na potęgę. Tracimy przez to wiele pieniędzy

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Magdalena Jarco PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
12-03-2020,10:35 Aktualizacja: 12-03-2020,11:17
A A A

Z powodu nietrafionych zakupów, w tym marnotrawstwa żywności, 44 proc. Polaków traci co miesiąc do 200 zł, a co dziesiąty jeszcze więcej - wynika z badania przeprowadzonego dla Rejestru Dłużników BIG InfoMonitor.

Jak powiedziała Halina Kochalska, ekspertka BIG InfoMonitor z zakupami w sklepach spożywczych mają problemy nawet sumiennie planujący wydatki.

produkcja żywności, warzywa, mięso, produkty mleczne, jan krzysztof ardanowski

Polska ma nadprodukcję żywności. Nie zabraknie jej w sklepach

Polska produkuje żywność ponad swoje potrzeby, podstawowych produktów, takich jak mąka, mięso, mleko, jaja, warzywa nie zabraknie - powiedział zapewnia minister Jan Krzysztof Ardanowski. - Wykup żywności w sytuacji jakiegoś zagrożenia ma...

Osoba, która najczęściej zapełnia lodówkę, a potem śmietnik, to statystycznie zarówno kobiety, jak i mężczyźni między 35 a 54 rokiem życia, z miast średniej wielkości.

Z przemyślanymi zakupami w ogóle, nie tylko żywności, największe problemy ma młody mężczyzna, między 18 a 24 rokiem życia, z dużego miasta.

- Aż 54 proc. panów wchodzących w dorosłość marnotrawi pieniądze na nieprzemyślane zakupy o wartości do 200 zł miesięcznie - powiedziała. Najlepiej wypadają osoby starsze, w szczególności w wieku 65-75 lat. W tej grupie blisko trzy czwarte badanych mówi, że nie traci w ten sposób pieniędzy.

Autorzy badania przeprowadzonego przez Quality Watch dla BIG InfoMonitor podkreślili, że na nietrafione zakupy wydaje pieniądze ponad połowa z nas (55 proc.). 44 proc. badanych zadeklarowało, że co miesiąc ubywa im z tego powodu z portfela do 200 zł; 8 proc., czyli co dwunasty przyznaje, że marnuje nawet do 500 zł, a kolejne 3 proc., że jest to do 1 tys. zł i więcej.

Koronawirus, żywność, koronawirus COVID-19, EFSA, GLW, GIW, WHO, mięso, mycie rąk

Koronawirus nie przenosi się wraz z żywnością

Główny lekarz weterynarii informuje, że zgodnie z informacją Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), obecnie nie ma dowodów na to, aby żywność była źródłem lub jedną z dróg przenoszenia koronawirusa...

Rodacy, którzy przyznają się do nieprzemyślanych zakupów, podkreślają, że najczęściej popełniają błędy przy zakupie produktów spożywczych - aż 67 proc. wskazań. Drugie w kolejności są używki - wymienia je blisko jedna trzecia badanych (31 proc.).

Kochalska zwróciła uwagę, że im wyższe wykształcenie, tym więcej osób nierozsądnie wydających pieniądze. - Oprócz dyplomu marnotrawstwu sprzyja także stan konta - dodała.

Aż 20 proc. spośród osób określających swoją sytuację finansową jako bardzo dobrą: "jesteśmy zamożni, nie musimy oszczędzać nawet na większe wydatki" potrafi stracić miesięcznie na nietrafione zakupy ponad 1 tys. zł - wskazała.

Matnotrawienie żywności to domena najczęściej osób między 35 a 54 rokiem życia, z miast średniej wielkości. Ale do kosza chleb, jogurty czy mięso wyrzucają też respondenci odczuwający problemy finansowe, u których co najmniej raz w miesiącu pojawia się kłopot z opłaceniem bieżących zobowiązań. W tej grupie, jak powiedziała, połowa badanych przyznaje się, że traci w ten sposób pieniądze.

brexit, eksport żywności, jan krzysztof ardanowski, Jonathan Knott

Brexit może ograniczyć eksport naszej żywności

- Wpływ brexitu może być bardzo negatywny dla polskich producentów żywności, przede wszystkie obawiamy się konsekwencji dla rynków drobiu, mleka i przetworów mlecznych - uważa minister Jan Krzysztof Ardanowski. Szef resortu...

Według danych Parlamentu Europejskiego w Polsce co roku tracimy ok. 9 mln ton produktów, co plasuje nas w niechlubnej piątce państw UE, w których marnuje się żywności najwięcej.

W rocznym rozrachunku na jedną osobę daje to 235 kg, co oznacza, że średnio co tydzień uznajemy za nieprzydatne 4,5 kg produktów. Dane UE wskazują, że za ponad połowę wyrzuconego jedzenia odpowiadają właśnie konsumenci.

W Polsce od początku marca branża handlowa ma obowiązek przekazywać niesprzedaną żywność (np. ze względu na uszkodzone opakowania, czy krótki termin ważności) do odpowiednich organizacji charytatywnych. Za nieprzestrzeganie przepisów grożą kary.
 

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu