Koronawirus nie przenosi się wraz z żywnością

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
11-03-2020,15:30 Aktualizacja: 11-03-2020,15:28
A A A

Główny lekarz weterynarii informuje, że zgodnie z informacją Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), obecnie nie ma dowodów na to, aby żywność była źródłem lub jedną z dróg przenoszenia koronawirusa COVID-19.

Główny naukowiec EFSA Marta Hugas, powiedziała, że doświadczenia z poprzednich wybuchów pokrewnych koronawirusów, takich jak koronawirus zespołu ostrej ostrej niewydolności oddechowej (SARS-CoV) i koronawirusa zespołu oddechowego na Bliskim Wschodzie (MERS-CoV) pokazują, że patogeny te nie są przenoszone wraz z żywnością.

Naukowcy i władze na całym świecie monitorują rozprzestrzenianie się wirusa. Do tej pory nie pojawiło się żadne doniesienie o przenoszeniu tego patogenu przez żywność.

zapasy żywności w polsce, koronawirus, Jadwiga Emilewicz, jacek sasin

Żywności w Polsce nie zabraknie. Ministrowie uspokajają

- Mamy wystarczającą ilość żywności w Polsce, mamy też potencjał by produkować więcej - zapewnia Jadwiga Emilewicz, minister rozwoju. Zaapelowała, by nie robić zakupów na zapas w związku z rozprzestrzenianiem się koronawirusa. - Chciałabym...

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) wydała jednak zalecenia zapobiegawcze i porady dotyczące przestrzegania dobrych praktyk higienicznych podczas obchodzenia się z żywnością i przygotowywania jej.

Konsumenci zgodnie z tymi wytycznymi powinni myć ręce, dokładne gotować mięso i unikać potencjalnego zanieczyszczenia krzyżowego między gotowaną i niegotowaną żywnością.

Główny lekarz weterynarii na bieżąco śledzi informacje przekazywane przez Ministra Zdrowia, Główny Inspektorat Sanitarny, Światową Organizację Zdrowia (WHO), a także umieszczone m.in. na stronach EFSA i Europejskiego Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC).

"Jeśli zaistnieje taka potrzeba, wdrożone zostaną odpowiednie procedury mające na celu zapewnienie bezpieczeństwa zdrowia publicznego, w tym bezpieczeństwa żywności" czytamy w komunikacie wydanym przez Główny Inspektorat Weterynarii.



Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Advertisement
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 4/2020

Hoduj z głową świnie:

-Jest sukces czy go nie ma?

-Eliminują muchy na dobre

-Kaszel w chlewni

-Cykl zamknięty na życie

-Koronowirus w wieprzowinie?

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 5/2020

Hoduj z głową bydło:

-Deratyzacja w oborze

-Korzyści z matek buhajów

-Różna sposoby alkalizowania

-Z racic na wymię

-Zespół Tłustej Krowy

PRENUMERATA