Wyniki badań za pomocą "testerów żywności" są niewiarygodne
Główny lekarz weterynarii uważa, że w przypadku stosowania "testerów żywności" wyniki badań dotyczących zawartości azotanów i azotynów sodu oraz potasu (E249-E252) w środkach spożywczych nie są wiarygodne.
Jedynie badania wykonane za pomocą zwalidowanych metod analitycznych są wiarygodnym źródłem danych dotyczących zawartości azotanów i azotynów w środkach spożywczych. W przypadku stosowania "testerów żywności" wyniki badań nie są wiarygodne - informuje główny lekarz weterynarii.
Dodaje, że urządzenia nie spełniają wymogów dla przyrządów pomiarowych. Nie zostały bowiem przeprowadzone badania sprawdzające dokładność pomiarów w odniesieniu do świeżego mięsa, surowych wyrobów mięsnych ani produktów mięsnych przetworzonych, takich jak parówki czy wędliny, a wykorzystywana w tych urządzeniach metoda badania jest obarczona dużym błędem pomiaru.

Żywność pod kontrolą na każdym etapie łańcucha dostaw
"Należy podkreślić, że azotany i azotyny sodu oraz potasu (E249-E252) są dozwolone do stosowania jako dodatki do żywności w Unii Europejskiej. Wykorzystuje się je w produktach mięsnych, rybnych, a także w serach celem zahamowania wzrostu mikroflory niepożądanej, a w szczególności bakterii Clostridium botulinum, która wytwarza silną toksynę zwaną jadem kiełbasianym" - wyjaśnia Inspekcja Weterynaryjna.
Poinformowano, że w 2017 r. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności przeprowadził ponowną ocenę bezpieczeństwa wykorzystywania azotanów i azotynów jako dodatków do produktów żywnościowych, w wyniku której stwierdził, że nie ma konieczności zmiany ustalonych wcześniej limitów dotyczących dawkowania tych substancji w produktach żywnościowych.
- Rolnictwo bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś
-
Przynależność do spółek wodnych obowiązkowa? Takie jest stanowisko resortu infrastruktury
-
Traktorzystce ześlizgnęła się noga z hamulca. Uderzona przyczepą kobieta trafiła do szpitala
-
WIR: jesienna zapaść rynkowa. Ceny zbóż jak sprzed 20 lat
-
"Stonoga" (zbyt) pełna ogórków. Przewoźnikowi grozi 15 tys. zł kary
-
Rewolucja w ubezpieczeniu w KRUS – nie trzeba być u lekarza-orzecznika
-
Cyberbezpieczeństwo w nowoczesnym rolnictwie – czy wiesz, jak się chronić?
-
Wykorzystywanie przewagi kontraktowej wobec rolników – UOKiK stawia zarzuty
-
Nawet 100 procent strat w uprawach po jesiennych przymrozkach. WIR: trzeba je dopisać do ustawy
-
Groźnie na drodze. Zetor roztrzaskany w starciu z audi




-
29-09-2025,19:00
Agro Show 2025 w obiektywie RPT
-
24-09-2025,10:45
Kolba na wypasie. Dni Pola 2025 za nami
-
23-09-2025,12:10
Kuhn na Agro Show 2025: rekordowe wzrosty sprzedaży i 12 nowości produktowych
-
18-09-2025,10:30
Młodzi fitterzy z Polski z dużym sukcesem w Young Breeders School
-
17-09-2025,13:40
Prefabrykowana tuczarnia z kompleksowym wsparciem Agri Plus
-
14-09-2025,10:30
25 robotów udojowych w Cieszymowie. Zdjęcia
-
06-08-2025,9:30
Ceny świń w Polsce nadal są niższe niż w Niemczech. Czy nastąpi wyrównanie...
-
30-06-2025,9:50
Trzecie wydanie "Hoduj z Głową Bydło" w 2025 roku. Wideo
-
25-04-2025,10:55
Drugie wydanie "Hoduj z Głową Świnie" w 2025 roku. Wideo
-
22-04-2025,10:45
Drugie wydanie „Hoduj z Głową Bydło” w 2025 roku. Wideo
-
20-02-2025,19:45
Pierwsze wydanie "Hoduj z Głową Świnie" w 2025 roku
-
18-02-2025,8:40
Pierwsze wydanie „Hoduj z Głową Bydło” w 2025 roku