W tym roku więcej zapłacimy za żywność. I to sporo

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
13-03-2017,13:40 Aktualizacja: 13-03-2017,14:02
A A A

W tym roku żywność może zdrożeć o ok. 4 proc., więcej zapłacimy za warzywa, wieprzowinę, tłuszcze oraz produkty mleczarskie - uważa Krystyna Świetlik z IERiGŻ. W 2016 r. ceny żywności wzrosły w porównaniu z 2015 r. o 1 proc.

Zdaniem ekspertki Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w czerwcu br. ceny żywności i napojów bezalkoholowych w stosunku do grudnia ub.r. mogą być już wyższe o 4-5 proc. W kolejnych miesiącach należy oczekiwać sezonowego spadku, jednak pod koniec roku znowu zaczną rosnąć, by osiągnąć ok. 4 proc. rok do roku - tłumaczyła.

Ryszard Zarudzki, ministerstwo rolnictwa, Państwowa Inspekcja Bezpieczeństwa Żywności

Państwowa Inspekcja Bezpieczeństwa Żywności ma zwiększyć ochronę konsumentów

Utworzenie Państwowej Inspekcji Bezpieczeństwa Żywności zmniejszy liczbę kontroli i zwiększy ochronę konsumentów - przekonywał do projektów dwóch ustaw wiceminister rolnictwa Ryszard Zarudzki podczas posiedzenia sejmowej...

Według Świetlik wzrostowi cen żywności sprzyja poprawa sytuacji na rynku pracy i wzrost dochodów konsumentów. Szczególnie widać wpływ programu 500 plus, który zwiększa popyt na żywność.

Zauważyła, że w styczniu stawki żywności i napojów bezalkoholowych wobec grudnia 2016 r. wzrosły aż o 1,8 proc. Analityk przypomniała, że w grudniu ub.r. ceny wzrosły (licząc miesiąc do miesiąca) o 1,2 proc., a w listopadzie o 0,4 proc. Natomiast biorąc pod uwagę wzrost rok do roku, w styczniu żywność podrożała o 3,3 proc.

Oznacza to, że stawki żywności rosły szybciej, niż inflacja, która w styczniu sięgnęła 1,8 proc. Ceny żywności rosną jednak nie tylko w Polsce, ale także na całym świecie.

Według FAO (Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa), w styczniu 2017 r. w porównaniu z poprzednim miesiącem światowe stawki poszły w górę o 2,1 proc. Zadecydowały o tym wzrosty cen: cukru (o 9,9 proc.), zbóż (o 3,4 proc.) i olejów roślinnych (o 1,8 proc.).

żywność, jakość żywności, podwójne standardy żywności, węgry, słowacja,

Jurgiel: Polska nie widzi problemu różnej jakości żywności

Polska nie dostrzega problemu podwójnych standardów żywności w UE, ale przyłączyła się do wniosku, by sprawą zajęła się Komisja Europejska - poinformował w poniedziałek w Brukseli minister rolnictwa Krzysztof Jurgiel. O zajęcie się...

Według danych Eurostatu, czyli unijnego urzędu statystycznego ceny żywności w styczniu wobec grudnia 2016 r. wzrosły w UE przeciętnie o 0,9 proc., najbardziej w Chorwacji i Bułgarii (po 2,9 proc.), Grecji (o 1,9 proc.) i Polsce (o ok. 1,8 proc.).

Świetlik powiedziała, że w Polsce ceny zbóż i cukru w pierwszej połowie tego roku nie powinny rosnąć, ale olej rzepakowy może podrożeć, ze względu na mniejszą ilość zebranego w u.br. rzepaku. Nie powinny się zmienić ceny drobiu. Zdrożeją natomiast warzywa, ale tylko te z eksportu.

Jeżeli chodzi o ceny pozostałych grup żywności, to można spodziewać się wzrostu cen wieprzowiny, wołowiny, produktów mleczarskich. Dodała, ze dużo też zależy od cen energii, bo ma wpływ na koszty produkcji.

W styczniu GUS podał, że w 2016 r. ceny żywności wzrosły w porównaniu z 2015 r. o 1 proc. (wobec spadku o 1,8 proc. obserwowanego w 2015 r.). Najbardziej podrożał cukier (o 26,9 proc.). Więcej niż w 2015 r. konsumenci płacili za owoce (o 5,5 proc.), ryby i owoce morza (o 3,6 proc.), a także warzywa (o 2,8 proc.).

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu