Przezimowanie upraw. Jakie były przyczyny strat?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (dk) | redakcja@agropolska.pl
02-05-2025,14:30 Aktualizacja: 02-05-2025,14:51
A A A

Z przeprowadzonych badań polowych wynika, że w bieżącym roku uprawy ozime przezimowały podobnie jak w roku ubiegłym, praktycznie bez strat – przekazał Główny Urząd Statystyczny (GUS).

Z jego raportu wynika, że przebieg warunków agrometeorologicznych w okresie zimy był na ogół korzystny dla zimujących roślin, a notowane spadki temperatury powietrza w lutym (lokalnie poniżej -20 st. C przy gruncie) nie zagrażały oziminom.

Wkrótce ostateczna ocena

„W większości województw nie odnotowano strat w powierzchni zasianych ozimin lub straty były niewielkie. Przyczyną niewielkich uszkodzeń upraw ozimych były głównie wysuszające wiatry oraz szkody dokonane przez zwierzynę leśną” – wskazał GUS.

gus, ceny produktów rolnych, ceny skupu, targowiska

Podwyżki cen w skupach. Ile za zboża, żywiec i ziemniaki?

Według danych Głównego Urzędu Statystycznego (GUS), w marcu br. - w stosunku do lutego - wzrosły ceny skupu wszystkich podstawowych produktów rolnych z wyjątkiem pszenicy. „Ceny skupu podstawowych produktów rolnych...

Zastrzegł jednocześnie, że ostateczna ocena strat zimowych, jak i wiosennych oraz ocena stanu zasiewów upraw rolnych i ogrodniczych, zostanie przeprowadzona w drugiej połowie maja br.

Przezimowanie bez strat

„Z badań monolitowych i polowych przeprowadzonych przez rzeczoznawców wojewódzkich pod koniec lutego i w pierwszej połowie marca br. wynika, że uprawy ozime w całym kraju przezimowały podobnie jak w roku ubiegłym, praktycznie bez strat, a ich stan oceniany wczesną wiosną był dobry” – podał GUS.

Wiatry, dzika zwierzyna

Jak wyliczył, lokalnie straty zimowe (uszkodzenia roślin) odnotowano w różnych regionach z powodu:

• wysuszających wiatrów - w województwach: lubelskim, łódzkim i podkarpackim,

• występowania zastoisk wody w obniżeniach terenowych powodujących wymoknięcia roślin -  w województwie warmińsko-mazurskim,

• wahań temperatury powietrza - w województwie lubuskim,

• innych przyczyn (np. zwierzyna leśna) - w województwach: lubelskim i warmińsko-mazurskim.

Minimum do zaorania

„Według oceny rzeczoznawców wojewódzkich GUS, w kraju do zaorania zakwalifikowano niespełna 0,1 proc. powierzchni zasiewów zbóż ozimych oraz ok. 0,2 proc. powierzchni rzepaku i rzepiku ozimego” – przekazano w raporcie.

mrirw, pozostałości acetamiprydu, acetamipryd, substancja czynna

Uwaga na pozostałości acetamiprydu! Produkty rolne mogą nie zostać dopuszczone do sprzedaży

Ważny komunikat dotyczący obniżenia NDP/MRL (Najwyższe Dopuszczalne Poziomy Pozostałości Pestycydów) dla substancji czynnej acetamipryd – wydało Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi (MRiRW). „Informujemy, że zgodnie z...

Udział roślin żywych

W badanych próbach monolitowych i polowych udział roślin żywych i nasion kiełkujących wyniósł w bieżącym roku dla:

• pszenicy ozimej – ponad 94 proc.,

• żyta – ponad 96 proc.,

• jęczmienia ozimego – ok. 94 proc.,

• pszenżyta ozimego – ok. 96 proc.,

• rzepaku i rzepiku ozimego – ok. 92 proc.

„Ponadto w badanych próbach monolitowych stwierdzono od 3 do 5 proc. roślin wątpliwych (u których nie można było określić stopnia przezimowania i ostatecznej kondycji). Najwięcej roślin wątpliwych zanotowano na plantacjach rzepaku i rzepiku ozimego, a najmniej na plantacjach żyta” – dodał GUS.

Poleć
Udostępnij
W chwili obecnej nie dysponujemy żadnymi aktualnościami.