Wyszukiwarka tagów
Znaleziono 23 pasujących wyników.
Liczby nie kłamią. Pod koniec sierpnia ceny zbóż w Polsce były od 27,1 proc. do 46 proc. niższe niż...
Pod koniec sierpnia ceny zbóż na krajowym rynku były od 27,1 proc. do 46,0 proc. niższe od notowań sprzed roku. Zbliżony poziom cen obserwowano w analogicznym okresie 2021 r. –...
więcej9 mln czy 3 mln ton - ile zboża pozostało w kraju?
Przeliczenie na ekwiwalent ziarna, do którego zalicza się mąki, makarony czy kasze – to zdaniem ministra rolnictwa Roberta Telusa jest powód podania informacji, że w Polsce może...
więcejOpłacalna tylko produkcja mleka. Reszta to same straty
Z produkcji zwierzęcej w ostatnich dwóch latach opłacalna była tylko produkcja mleka, która umożliwiała osiągnięcie dochodu nawet bez dopłat i bez względu na skalę produkcji - wynika z...
więcejSprowadzamy więcej cytrusów, mniej kiwi i brzoskwiń
W tym sezonie zwiększy się import cytrusów, mniejszy zaś będzie m.in. kiwi i brzoskwiń - oceniają eksperci Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Według najnowszych danych...
więcejNa początku roku podrożeją jaja
Na początku przyszłego roku konsumenci muszą się liczyć ze wzrostem cen jaj - ostrzega Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. W październiku stawki jaj sprzedawanych...
więcejJak zwiększyć eksport ziemniaków? Łódzka izba ma pomysł!
Izba Rolnicza Województwa Łódzkiego postuluje finansowanie badań na bakteriozę pierścieniową ziemniaka w ramach pomocy de minimis. To jeden z wniosków wypracowanych...
więcejProducenci ziemniaków liczą na eksport i wzrost cen
Producenci ziemniaków są umiarkowanie optymistyczni przed nadchodzącym rokiem, ale liczą na zwiększony eksport i wzrost cen - oceniają eksperci Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki...
więcejZiemniaki mają być jeszcze tańsze
Mimo i tak niskich cen ziemniaków, prawdopodobny jest ich dalszy spadek - przewidują eksperci Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Naukowcy instytutu piszą,...
więcejZbiory zbóż w Polsce będą wyższe niż przed rokiem
W 2016 roku zbiory zbóż wyniosą ok. 29-30 mln ton wobec 28 mln ton w 2015 roku - oceniają w najnowszym raporcie eksperci Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. "Wzrost...
więcejZbiory zbóż w UE-15 będą mniejsze
Zbiory zbóż w 2015 r. spadną do 30 mln t wobec 31,8 mln t rok wcześniej - ocenił w rozmowie z PAP Wiesław Łopaciuk, ekspert Instytutu Ekonomiki Rrolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Zbiory...
więcejZbiory buraków będą udane, a produkcja cukru wysoka
Zbiory buraków w tym roku będą udane, a produkcja cukru będzie wysoka i przekroczy zapotrzebowanie na surowiec - oceniają eksperci Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki...
więcejMleczarnie pracują pełną parą i biją rekordy
Polskie mleczarnie pracują z pełną mocą i biją rekordy produkcji mleka i jego przetworów - oceniają eksperci Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. W pierwszym...
więcejPolski drób na topie w Unii
Unijna produkcja drobiu w pierwszym kwartale tego roku zwiększyła się o 4 procent wobec tego samego okresu ub.r. Przoduje Polska z 16 proc. wzrostem. Według prognoz KE tendencja taka powinna...
więcejEkspert z IERiGŻ: wyższe ceny wieprzowiny można traktować raczej jako zjawisko przejściowe
Wyższe ceny wieprzowiny w Polsce można traktować raczej jako zjawisko przejściowe, chyba że kryzys na rynku trzody chlewnej będzie się pogłębiać – ocenił dr inż. Robert Mroczek z Instytutu...
więcej"GW": zderzą się dwie grupy konsumentów żywności
Zderzą się dwie grupy konsumentów: ten masowy, który poszukuje produktu najtańszego i konsument świadomy, który będzie kupował tę droższą, ale zdrowszą żywność –...
więcejNa koniec roku za żywność zapłacimy więcej niż przed rokiem
W grudniu żywność może być o ok. 4 proc. droższa niż rok wcześniej - uważa Krystyna Świetlik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Jej zdaniem w październiku stawki mogły...
więcejW tym roku więcej zapłacimy za żywność. I to sporo
W tym roku żywność może zdrożeć o ok. 4 proc., więcej zapłacimy za warzywa, wieprzowinę, tłuszcze oraz produkty mleczarskie - uważa Krystyna Świetlik z IERiGŻ. W 2016 r. ceny żywności wzrosły w...
więcejSpożycie jaj w Polsce spada
Maleje spożycie jaj w Polsce - informuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Jeszcze w pierwszym kwartale 2016 r. bezpośrednie spożycie jaj w gospodarstwach domowych...
więcejŚledzi nie zabraknie, ale połowy dorsza będą najniższe od 8 lat
Połowy ryb na Bałtyku mogą się zwiększyć w 2016 roku o 7,6 proc. i wynieść 145,0 tys. ton - oceniają eksperci Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w raporcie poświęconemu rynkowi...
więcejWartość eksportu żywności może wzrosnąć o 4 procent
Wpływy z eksportu żywności w tym roku mogą osiągnąć około 24,6 mld euro. To o ponad 4 proc. więcej niż przed rokiem - prognozuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. W 2015 r....
więcejSpadają zyski cukrowni. Pierwszy raz od 6 lat będą na minusie
W ubiegłym roku firmy produkujące cukier w Polsce zarobiły na czysto ponad 1,2 mld zł. W tym roku już tak dobrze nie będzie i cukrownie będą pod kreską. Jak informuje...
więcejEuropa szuka ziemniaków. Ceny biją rekordy
W Europie brakuje ziemniaków, a ich ceny biją rekordy - piszą w najnowszym raporcie eksperci Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. "Na zachodnioeuropejskich rynkach...
więcejJabłka napędzają eksport owoców
Silny wzrost eksportu jabłek jest siłą motorową zwiększonego eksportu owoców w tym roku - uważają analitycy Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Wolumen eksportu...
więcej