Prezydent chwali rodzinne firmy. To produkcja na światowym poziomie

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Rafał Grzyb PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
28-03-2019,8:40 Aktualizacja: 28-03-2019,8:49
A A A

- My dyktujemy światu, jak powinna być produkowana żywność - mówił prezydent Andrzej Duda, który odwiedził rodzinną firmę - Zakład Przetwórstwa Mięsnego "Płatek" w Nowej Wsi Szlacheckiej (Małopolska).

- To polska, rodzinna produkcja na najwyższym światowym poziomie. Światowy poziom to nasz poziom. To my dziś dyktujemy światu, jak powinna być produkowana żywność, która sprzyja zdrowiu człowieka, a nie mu szkodzi - zaznaczył polityk podczas spotkania z pracownikami.

bezpieczeństwo żywności, jakość żywności, produkcja żywności, jan krzysztof ardanowski, ministerstwo rolnictwa

Polska żywność jest bezpieczna. Minister gwarantuje

- Staliśmy się jednym z największych na świecie producentów drobiu. Eksportujemy ponad połowę produkcji mięsa drobiowego oraz 30-40 proc. mleka oraz jego przetworów - mówi Jan Krzysztof Ardanowski, minister rolnictwa. - Polska...

Prezydent wraz z małżonką Agatą Kornhauser-Dudą zwiedził nowoczesny zakład, w którym produkcja rozpocznie się w połowie roku. W trakcie wizyty goście skosztowali tradycyjnych lokalnych wyrobów. Parze prezydenckiej towarzyszył m.in. minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski.

Duda zwrócił uwagę, że rodzinne firmy przetwórcze pracują na dobrą markę polskiej żywności. - Tu wszystko jest robione zgodnie z wieloletnią tradycją. To widać, że jest to prawdziwe, dobre, uczciwie przygotowane, z najwyższym stopniem rzetelności - ocenił.

Właścicielka zakładu Marzena Zalarska przyznała, że informacja o wizycie pary prezydenckiej była dla nich zaskoczeniem. - Kilkukrotnie odwiedzaliśmy pałac prezydencki i za każdym razem zapraszaliśmy prezydenta do odwiedzin. W końcu, ku naszemu zaskoczeniu, prezydent przyjechał. Para prezydencka ma sentyment i specjalny wzgląd na podkrakowskie tereny, które są im bliskie - dodała.

Podkrakowska Nowa Wieś Szlachecka znajduje się na obszarze słynącym z wyrobu wędlin, w tym przede wszystkim kiełbasy lisieckiej, wytwarzanej z najlepszych gatunków mięsa. To produkt o chronionym oznaczeniu geograficznym w Unii Europejskiej - prawo do jego wytwarzania mają zakłady z miejscowości w rejonie Liszek i Czernichowa.

Rodzinna firma Płatek wytwarza wędliny i wędzonki nieprzerwanie od lat 50-tych ubiegłego wieku. Wyrobem wędlin i wędzonek zajmował się wówczas ojciec i dziadek obecnych właścicieli zakładu, Władysław Płatek. Firma Zakład Przetwórstwa Mięsnego "Płatek" działa od 1992 roku i zatrudnia około 60 osób.
 

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu