Na konsolidacji branży rolno-spożywczej wszyscy skorzystają

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
04-05-2016,11:05 Aktualizacja: 04-05-2016,11:51
A A A

Dzięki konsolidacji firm sektora rolno-spożywczego tylko na samych wspólnych zakupach zaoszczędzimy kilkaset milinów złotych w skali roku - przekonuje Dawid Jackiewicz, minister skarbu.

Szef resortu wyjaśnił, że chodzi o takie przedsiębiorstwa, jak Krajowa Spółka Cukrowa, firmy które zajmują się przechowywaniem zapasów rolnych, chłodnie czy zakłady przetwórstwa spożywczego.

Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, ierigż, produkty rolno-spożywcze

Handel produktami rolno-spożywczymi ma się coraz lepiej

Nadwyżka w handlu produktami rolno-spożywczymi może w 2016 roku wzrosnąć z 7,7 do 8,2 mld euro - prognozuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Eksperci IERiGŻ przewiduje, że wpływy z eksportu produktów rolno-spożywczych...

- Jest tych podmiotów około 80. Myślę, że gdyby większość udało się zjednoczyć w nowym koncernie, to moglibyśmy tchnąć nadzieję, że będziemy mogli konkurować z dużymi, międzynarodowymi firmami - powiedział.

- To, co proponujemy, to jest konsolidowanie branży rolno-spożywczej po to, aby dać jej siłę, aby (firmy rolno-spożywcze - PAP) przekroczyły pewną granicę, której dzisiaj nie są w stanie przekroczyć, bo są zbyt małymi podmiotami. Nie mają pewnej mocy sprawczej, aby konkurować z dużymi, zachodnimi koncernami, czy europejskimi. Stworzenie dużego koncernu spowoduje, że już na samych wspólnych zakupach zaoszczędzimy kilkaset milionów złotych w skali roku - powiedział szef MSP.

Jak dodał, w wielu podmiotach dzięki konsolidacji ograniczone zostaną wydatki na biurokrację. - Być może zrzeszymy dzięki temu kilkadziesiąt podmiotów, które dzisiaj, działając samodzielnie, są skazane na porażkę - zaznaczył.

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu