Kolejne przysmaki z Kujaw i Pomorza na liście

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (dk) | redakcja@agropolska.pl
25-08-2016,10:25 Aktualizacja: 25-08-2016,11:13
A A A

Karp nakielski, kluski ziemniaczane z serem, zupa poliwka - to potrawy z Kujaw i Pomorza, które trafiły ostatnio na ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych.

To spore wyróżnienie i prestiż bowiem lista jest swego rodzaju przewodnikiem po regionalnej kuchni polskiej, a także źródłem informacji na temat tradycji, sposobów wytwarzania oraz wyjątkowych cech najstarszych naszych przysmaków.

targi, kujawsko-pomorskie, żywność, Niemcy, Berlin, promocja, Zielony Tydzień

Kujawsko-pomorskie promuje regionalne przysmaki w Berlinie

Tradycyjnie, już po raz 23., województwo kujawsko-pomorskie bierze udział w Międzynarodowych Targach Rolno-Spożywczych Zielony Tydzień w Berlinie. To już 81. edycja tych największych światowych targów żywności, rolnictwa i...

- Produkty, które reprezentują województwo na Liście Produktów Tradycyjnych, to część bogatego dziedzictwa kulinarnego Kujaw i Pomorza. Nasza żywność podbija podniebienia Polaków i Europejczyków, jest klasą dla siebie. Warto smakować jej tu, gdzie powstaje. Także w Grucznie, podczas największego festiwalu smaku w regionie kujawsko-pomorskim - mówi Piotr Całbecki, marszałek województwa.

W ostatnim czasie na listę zostały wpisane:

  • karp nakielski ze stawów rybackich w okolicach Ślesina (powiat nakielski) - zgłoszony przez Gospodarstwo Rybackie "Ślesin"
  • kluski ziemniaczane z białym serem - zgłoszone przez Annę Patyk z Koła Gospodyń Wiejskich w Bronisławiu w gminie Dobre (powiat radziejowski)
  • kujawskie pierogi z kapustą i grzybami - zgłoszone przez Danutę Jaskólską z gminy Bądkowo (powiat aleksandrowski)
  • poliwka, czyli niezbyt gęsta, zawiesista zupa o charakterystycznym kwaskowatym zapachu i smaku - zgłoszona przez Lucynę Zacharek z KGW w Bronisławiu
  • szczaniówka/zupa szczawiowa - zgłoszona przez Renatę Dzik z KGW w Bronisławiu

- Wśród 70 przysmaków z naszego województwa zarejestrowanych dotychczas na Liście Produktów Tradycyjnych jest 18 gotowych dań i potraw, 14 wyrobów piekarniczych i cukierniczych, 12 napojów, 8 produktów mięsnych, 6 warzyw i owoców oraz 5 produktów mlecznych - wymienia Beata Krzemińska, rzecznik prasowa Urzędu Marszałkowskiego Województwa Kujawsko-Pomorskiego.

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu