Kodeks Etyki Żywnościowej podpisany. Konsument jest najważniejszy

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Anna Wysoczańska PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
19-03-2020,8:05 Aktualizacja: 19-03-2020,8:09
A A A

Bezpieczeństwo konsumenta jest celem nadrzędnym - to podstawowa zasada Kodeksu Etyki Żywnościowej podpisanego w ministerstwie rolnictwa. Honorowy patronat nad Kodeksem sprawuje prezydent Andrzej Duda.

"Wyrażamy przekonanie, że stosowanie zasad etycznych zawartych w niniejszym dokumencie przez uczestników łańcucha żywnościowego zapewni zaufanie konsumentów oraz wpłynie na utrzymanie wysokiej jakości i renomy polskiej żywności na rynku krajowym i rynkach światowych" - czytamy we wstępie do Kodeksu.

cdny żywności, UOKiK, Inspekcja Handlowa, tomasz chróstny

Ceny żywności pod specjalną kontrolą. Próbują zarabiać na koronawirusie

Pracownicy UOKiK i Inspekcji Handlowej będą monitorować ceny w internecie i w sklepach stacjonarnych. Powstanie zespół, który przyjrzy się wzrostom cen żywności i produktów higienicznych - poinformował Urząd Ochrony Konkurencji...

Zawiera 7 zasad. Są nimi: bezpieczeństwo konsumenta; poszanowanie żywności przez minimalizację strat; solidarna ochrona zaufania konsumentów w łańcuchu żywnościowym; przejrzysta i niewprowadzająca w błąd informacja w znakowaniu i reklamie produktów żywnościowych; szczególne traktowanie dzieci i młodzieży jako konsumentów; uczciwość w konkurowaniu i relacjach rynkowych; właściwe respektowanie urzędowej kontroli żywności.

"Rolnik, przetwórca, handlowiec, każda osoba pracująca przy żywności - 'od pola do stołu" deklaruje przestrzeganie wszelkich przepisów dotyczących produkcji żywności na każdym jej etapie i wdrażanie aktualnie obowiązujących systemów zarządzania bezpieczeństwem i jakością" - czytamy w kodeksie.

Wszelkie surowce, w tym także pasze, nawozy, środki ochrony roślin, dodatki do żywności oraz materiały znajdujące się w styczności z żywnością powinny być zaopatrzone w odpowiednie atesty, potwierdzające ich zastosowanie.

Według Kodeksu, "niedopuszczane jest fałszowanie produktów i wprowadzenie konsumentów w błąd w celu uzyskania nieuzasadnionych korzyści ekonomicznych i przewagi rynkowej (...) za jednoznacznie nieetyczne uznaje się świadome stosowanie surowców niewiadomego pochodzenia, zafałszowanych lub oferowanych poza oficjalnym obrotem".

ceny żywności, produkcja zywności, jan krzyztof ardanowski, koronawirus

Ardanowski: spekulowanie cenami żywności jest podłe

- W Polsce surowce rolne są tanie i jest ich pod dostatkiem. Nieuzasadnione podnoszenie cen produktów spożywczych jest działaniem na szkodę obywateli i państwa - podkreśla minister Jan Krzysztof Ardanowski. - Nie ma zgody na nieuzasadnione...

W odniesieniu do szczególnego traktowanie dzieci i młodzieży jako konsumentów Kodeks zaleca stosowanie samoograniczenia w zakresie marketingu i sprzedaży produktów żywnościowych tak, by promować zasady zbilansowanej diety.

Uczciwość w konkurowaniu i relacjach rynkowych ma polegać m.in. na rzetelnym i bezstronnym traktowaniu wszystkich klientów i dostawców oraz przestrzeganiu wszelkich praw dotyczących konkurencji, łącznie z tymi, które zabraniają porozumień z konkurentami dotyczących ustalania cen lub innych warunków sprzedaży, dzielenia sfery wpływów, grup klientów czy linii produktów.

- Pieniądze to nie wszystko. Pracujmy uczciwie i nie oszukujmy się wzajemnie – podkreślił minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski po podpisaniu Kodeksu Etyki Żywnościowej.

Jak mówił zdarza się, że produkowana żywność nie odpowiada standardom, dlatego został przygotowany Kodeks Etyki
Żywnościowej, który jest efektem wielu lat pracy.

produkcja zywności, koronawirus, Główny Inspektorat Weterynarii, dezynfekcja powierzchni roboczych

GIW wydał zalecenia dla producentów żywności

Przeanalizowanie procedur czyszczenia i dezynfekcji powierzchni roboczych, podłóg, maszyn i innych powierzchni oraz np. telefonów, klawiatur - zaleca producentom żywności Główny Inspektorat Weterynarii. "W razie potrzeby...

- To jest swoistego rodzaju apel, aby nie oszukiwać się wzajemnie, by płacić uczciwie, by nie opóźniać terminów płatności, by szanować partnera, z którym współpracujemy, żeby ten cały łańcuch "od pola do stołu" był łańcuchem uczciwym - podkreślił minister.

Dodał, że najczęściej na oszustwach cierpią rolnicy, widać to np. dziś; za podwyżki cen żywności obwiniani są właśnie rolnicy.

Kodeks Etyki Żywnościowej zostanie dostarczony do wszystkich rolników, do wszystkich zakładów przetwórstwa rolno-spożywczego, aby każdy mógł się z nim zapoznać.
 

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu