Groźna bakteria w zagłębiu ziemniaczanym. Jedyną metodą kwarantanna
W próbkach wody z rzeki wielkopolscy inspektorzy ochrony roślin i nasiennictwa wykryli groźna bakterię Ralstonia solanacearum. W sposób szczególny zagraża ona ziemniakom, których uprawa jest powszechna w tym regionie kraju.
Pracownicy Wojewódzkiego Inspektoratu Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Poznaniu (WIORiN), w ramach rutynowego monitoringu zagrożeń dla upraw rolnych, jak co roku pobierali próbki wody z rzeki Warty oraz roślin psianki słodkogórz, która porasta brzegi rzek. W kilkunastu próbkach wody stwierdzono obecność bakterii Ralstonia solanacearum, która powoduje chorobę zwaną śluzakiem ziemniaka. Jest to agrofag znajdujący się na tzw. liście kwarantannowej, czyli podlega obowiązkowemu zwalczaniu.
Groźna zwłaszcza dla ziemniaków
„Należy pamiętać o tym, że bakteria nie zagraża zdrowiu i życiu ludzi i zwierząt. Jednak jej rozprzestrzenienie się może doprowadzić do strat gospodarczych w roślinach uprawnych. Nie ma innych metod jej zwalczania jak tylko zastosowanie metod kwarantanny. Rozprzestrzenienie się bakterii Ralstonia solanacearum może wpłynąć na redukcję areału uprawy roślin żywicielskich, z których szczególnie istotnym żywicielem jest ziemniak. Wielkopolska jest największym producentem ziemniaka towarowego (jadalnego i przemysłowego) w kraju oraz jest na piątym miejscu pod względem areału produkcji ziemniaków” - czytamy w komunikacie WIORiN.

Zainteresowanie uprawą ziemniaków rośnie. Rolnicy mają jednak problem z ochroną upraw
Uwaga na te objawy w uprawach
Inspektorat - ze względu na zagrożenie powodowane dla m.in. upraw ziemniaków czy pomidorów - ma na bieżąco publikować informacje dotyczące wykryć tej bakterii oraz zakres działań, które muszą w związku z tym zostać podjęte (w tym miejscu). Jak ostrzega, wody z Warty (odcinek Koło-Oborniki) nie należy używać do nawadniania czy opryskiwania roślin.
Jeśli chodzi o objawy porażenia uprawy przez bakterię i wystąpienie śluzaka, inspektorzy wymieniają: więdnięcie roślin, karłowatość, żółknięcie liści, ciemne i wąskie smugi na łodygach, szaro-brązowe przebarwienia bulw, wyciek szaro-białego śluzu bakteryjnego, obumieranie tkanek i gnicie bulw. Gdy dostrzeże się je na swoich roślinach, należy zgłosić to do WIORiN.
Więcej informacji na ten temat znajduje się w ulotce dostępnej tutaj.
Źródło: WIORiN Poznań
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś