Unia Europejska chroni najlepsze produkty przed podrabianiem

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (zac) | redakcja@agropolska.pl
15-06-2016,8:15 Aktualizacja: 15-06-2016,8:49
A A A

Komisja Europejska zatwierdziła rejestrację nazw ośmiu produktów z Chorwacji, Francji, Niemiec, Portugalii i Hiszpanii jako chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG) i chronionych nazw pochodzenia (ChNP).

Rejestracja nazwy jako oznaczenia geograficznego daje daleko idącą ochronę i pełni funkcję prawa własności intelektualnej produktów o szczególnym pochodzeniu geograficznym lub o szczególnych właściwościach, lub też cieszących się renomą, której źródłem jest pochodzenie produktu.

Handel oscypkiem bez certyfikatu to przestępstwo

Z początkiem maja rozpoczął się sezon produkcji i sprzedaży oscypków. Na stoiskach w Zakopanem pojawiły się już pierwsze owcze sery. Inspekcja Handlowa przypomina, że wyrabianie i sprzedawanie oscypków bez wymaganego certyfikatu jest...
Zarejestrowane nazwy są chronione przed nadużyciami, podróbkami i powoływaniem się na nie.

Dodane 14 czerwca produkty to:

  • Chorwacja: "Zagorski puran" (ChOG), indyk chorwackiej rasy "indyk z Zagorje"
  • Francja: "Poulet de l'Ardèche" / "Chapon de l'Ardèche" (ChOG), kurczaki i kapłony chowane na wolnym wybiegu; "Pintade de l'Ardèche" (ChOG), drób chowany na wolnym wybiegu; "Soumaintrain" (ChOG), ser miękki; "Sel de Salies-de-Béarn" (ChOG), sól
  • Niemcy: "Allgäuer Sennalpkäse" (ChNP), ser twardy
  • Portugalia: "Fogaça da Feira" (ChOG), słodka bułka o smaku i aromacie cytryny i cynamonu
  • Hiszpania: "Gall del Penedès" (ChOG), kury tradycyjnej rasy "penedesenca"

Dzięki tym ośmiu produktom liczba chronionych nazw żywności wzrośnie do 1349 (jeśli liczyć łącznie ChNP, ChOG i gwarantowane tradycyjne specjalności). Ponadto zarejestrowanych jest 2090 nazw win, win aromatyzowanych i napojów spirytusowych.

Lista Produktów Tradycyjnych, przysmaki regionalne, podkarpacie

Na Podkarpaciu można już kupować zarejestrowane produkty regionalne

Podkarpacie, jako pierwsze w Polsce, zarejestrowało 200. wyrobów na ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych. Dotychczas większości z nich nie można było jdnak kupić w sklepach. Teraz część smakołyków trafiła do jednej z...
- Fakt dodania ośmiu nowych produktów z pięciu państw członkowskich do rejestru ChOG i ChNP dowodzi dużego zainteresowania systemem oznaczeń geograficznych i jego wartości. Zawsze cieszy, gdy wysokiej jakości żywność europejska zyskuje uznanie, na jakie zasługuje - mówi unijny komisarz ds. rolnictwa Phil Hogan.

Warto zwrócić uwagę na zakres produktów dodanych do rejestrów. Oznaczenia geograficzne nobilitują wysokiej jakości produkty, z czego korzystają rolnicy i producenci żywności. Oznaczenia te są bardzo ważne, co widać w negocjacjach handlowych na szczeblu międzynarodowym, w których ich ochrona jest dla nas priorytetem - informuje Komisja Europejska.

Wartość sprzedaży produktów z oznaczeniem geograficznym wyniosła w 2010 r. 54,3 mld euro, jeśli uwzględnić wszystkie kategorie (produkty rolne, wina, wina aromatyzowane i napoje spirytusowe). Odpowiada to blisko 6 proc. unijnego sektora rolno-spożywczego i sektora produkcji napojów.

żywność regionalna, żywność tradycyjna, senat, rejestracja i ochrona nazw i oznaczeń produktów rolnych

Unijne oznaczenia produktów będą lepiej chronione

Senat poparł z poprawkami ustawę dotyczącą rejestracji i ochrony nazw i oznaczeń produktów rolnych. Wdraża ona unijne regulacje do polskiego prawa. Nowe przepisy przyczynią się do skuteczniejszej ochrony zarejestrowanych produktów...
Umowy handlowe dają możliwość ochrony unijnych oznaczeń geograficznych w państwach trzecich, co daje jakościowo dobrym produktom o dużym potencjale eksportowym łatwiejszy dostęp do rynków międzynarodowych, a produktom już obecnym na tych rynkach - możliwość zwiększenia udziału w rynku.

W 2010 r. produkty z oznaczeniem geograficznym stanowiły 15 proc. całkowitego unijnego eksportu żywności i napojów do państw trzecich.

Przyznanie oznaczenia geograficznego zwiększa dochody rolników i - wspierając gospodarkę wiejską - pomaga zapobiec odpływowi ludności z obszarów odległych lub cechujących się niekorzystnymi warunkami gospodarowania.

Oznaczenia takie zwiększają wartość rynkową produktów, ponieważ dają gwarancję, że produkty takie będą się wyróżniały wśród podobnych produktów i środków spożywczych. Do tego dochodzi fakt, że dzięki takiemu oznaczeniu konsumenci będą mogli dokonywać wyborów na podstawie jasnych informacji o szczególnych cechach kupowanych przez nich produktów.

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu