Na Podkarpaciu można już kupować zarejestrowane produkty regionalne

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
27-10-2015,8:05 Aktualizacja: 27-10-2015,8:33
A A A

Podkarpacie, jako pierwsze w Polsce, zarejestrowało 200. wyrobów na ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych. Dotychczas większości z nich nie można było jdnak kupić w sklepach. Teraz część smakołyków trafiła do jednej z sieci spożywczych.

- W sklepach uruchomiona została specjalnie oznakowana Półka Podkarpackie Smaki z regionalną żywnością. W sumie znalazły się na niej 54 produkty tradycyjne, ekologiczne i regionalne - zachęca do degustacji znany rzeszowski smakosz Krzysztof Zieliński.

Dodał, że dotychczas większość wyrobów zarejestrowanych na Liście Produktów Tradycyjnych można było spotkać i zakupić jedynie na okazjonalnych jarmarkach, festiwalach kulinarnych na stoiskach kół gospodyń wiejskich, przez co nie były ogólnodostępne i większość mieszkańców nie miała możliwości ich nawet spróbować.

Ponad połowa z nas chce kupować produkty wytwarzane w okolicy

Polacy uważają się za lokalnych patriotów, ale wielu z nich nie bierze udziału w przedsięwzięciach na rzecz sąsiedzkiej społeczności. 71 proc. jest dumnych z miejsca, w którym mieszka, a 53 proc. chce kupować produkty wytwarzane w...

Regionalne przysmaki produkowane są, bowiem najczęściej przez rodzinne, małe lub średniej wielkości firmy, a takim jest bardzo trudno przebić się ze swoimi wyrobami na sklepowe półki tzw. sieciówek.

Ponadto zakładów tych często nie stać na profesjonalny marketing, promocję lub dystrybucję na większą skalę. - Stąd decyzja stworzenia Półki Podkarpackie Smaki, która oferować będzie tradycyjną, ekologiczną i regionalną żywność w całym województwie - wyjaśnia ideę pomysłu Krzysztof Staszewski, prezes Stowarzyszenia "Pro Carpathia", które jest organizatorem przedsięwzięcia.

Teraz można wiele z tych rarytasów znaleźć w sklepach podkarpackiej sieci sklepów spożywczych.I tak w dziale mięsnym znajdziemy wędliny czterech markowych producentów z regionu; w dziale pieczywo czekają tradycyjne chleby i ekologiczne ciastka.

Są też przepyszne susze owocowe i warzywne, które świetnie sprawdzają się, jako przegryzki między posiłkami. Są także herbaty, miody, sanockie oleje i soki owocowe.

Półkę z podkarpackimi rarytasami uruchomiono w ramach projektu Alpejsko-Karpacki Most Współpracy, finansowanego przez Szwajcarię. Każdy produkt ma naklejkę z logiem Podkarpackie.

Organizatorzy zapewniają, że z czasem asortyment będzie rozszerzany. Jacek Kałkun, zastępca dyrektora handlowego sieci sklepów spożywczych, w której znalazła się Półka Podkarpackie Smaki podkreśla, że ta sieć jest także firmą rodzimą, podkarpacką, "której szczególnie zależy na tym, aby klienci mieli dostęp do produktów wysokiej jakości, a jednocześnie wytworzonych w regionie, w którym mieszkają".

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu