Ten ser jest najczęściej kradziony i podrabiany na świecie

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (zac) | redakcja@agropolska.pl
27-09-2015,14:15 Aktualizacja: 27-09-2015,14:18
A A A

Parmezan jest najczęściej kradzionym i podrabianym serem na świecie - takie są dane organizacji włoskich rolników Coldiretti. Ogłoszono je po tym, gdy na północy Włoch policja rozbiła gang, który ukradł ponad 2 tys. form sera ważących po ok. 30 kg.

Rolniczy związek alarmuje, że ser Parmigiano Regggiano jest masowo wykradany z zakładów produkcyjnych, wielkich magazynów i z supermarketów przez specjalizujące się w tym procederze grupy przestępcze.

Włochy. Rolnicy potępiają na Expo podrabianie włoskiej żywności

Kawa “mafiozzo”, ser “zottarella” - to napiętnowane we Włoszech przykłady podróbek słynnych produktów żywnościowych. "To już nie tylko oszustwo, ale zniewaga" - podkreślają włoscy rolnicy,...
Wartość całej formy to, w zależności od długości leżakowana i wagi, średnio od 700 do ponad 1000 euro.

Gangi złodziei sprzedają potem słynny włoski produkt na czarnym rynku, co z kolei powoduje spadek cen - podkreślono. Z danych policji wynika, że zjawisko to osiąga coraz większe rozmiary.

Działacze Coldiretti odnotowali też, że powodem do wielkiego zaniepokojenia jest to, że w zeszłym roku po raz pierwszy produkcja podróbek parmezanu i pokrewnego mu sera z północy Włoch o nazwie Grana Padano była na świecie wyższa od ilości wyprodukowanych oryginalnych produktów.

Fałszowanie tych przysmaków osiąga wręcz dzikie rozmiary na wszystkich kontynentach - stwierdzili włoscy rolnicy. Przyznali, że cała parmezanowa branża pogrąża się w coraz większym kryzysie.

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu