Krakowskie wina nagrodzone w Paryżu

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
22-12-2014,13:05 Aktualizacja: 22-12-2014,13:10
A A A
Dwa wina z krakowskiej winnicy Srebrna Góra zostały nagrodzone w międzynarodowym konkursie Concours International des Vins de Gastronomie 2014 w Paryżu. Do współzawodnictwa zgłoszono ponad 250 win z siedmiu krajów Europy, głównie z Francji. 
 
Jak poinformował PAP współwłaściciel winnicy Srebrna Góra Mirosław Jaxa Kwiatkowski, uznanie jurorów konkursu zyskały pochodzące z Krakowa wina czerwone: Regent 2013 otrzymał najwyższą nagrodę Diamond Star (wraz z ośmioma innymi), a Cabernet Cortis 2013 zdobył Silver Star medaillable (wraz z trzema innymi).
 
W tym roku na konkursie wyróżnionych zostało 17 win z czterech krajów (Francja, Włochy, Czechy i Polska) w trzech stopniach jakościowych, bez podziału na kategorie. Najwięcej nagród zdobyły wina francuskie. Winnica Srebrna Góra była jedynym reprezentantem Polski.
 
- Polskie wina, z tego co wiem, jeszcze nigdy nie były wystawiane w międzynarodowym konkursie tej rangi - ocenił Jaxa Kwiatkowski. Według niego polscy winiarze na razie stawiają pierwsze kroki wystawiając wina w lokalnych konkursach głównie w Czechach, na Słowacji i Węgrzech. 
 
- To nie oznacza, że nie mamy paru win i winiarzy, którzy sądzę, poradziliby sobie i w bardziej wymagających konkursach - zaznaczył przedstawiciel Srebrnej Góry.
 
Konkurs Concours International des Vins de Gastronomie wyróżnia wina pod kątem ich przydatności do celów gastronomicznych i dopasowania do potraw. W jury zasiadają oprócz krytyków i dziennikarzy winiarskich, sommelierzy ze znanych restauracji oraz szefowie kuchni. 
 
W większości są to kobiety. W tym roku reprezentowali oni takie państwa, jak: Czechy, Francja, Hiszpania, Szwecja, Wielka Brytania, Wenezuela, Tajwan.
 
Krakowska Winnica Srebrna Góra, położona u stóp klasztoru oo. Kamedułów na Bielanach, zajmuje obecnie 12 hektarów, a w przyszłym roku zostanie powiększona o kolejnych 12 ha. Stanie się wtedy największą polską winnicą pod względem areału i wielkości produkcji.
 
W pierwszym roczniku 2012 wyprodukowała 16 tysięcy butelek, w drugim 2013 - 41 tysięcy, a plan na ten rok zakłada osiągnięcie poziomu 55 tysięcy butelek. Według przedstawiciela winnicy docelowo przy zachowaniu odpowiedniej jakości powinna ona dawać około 75 tysięcy butelek wina rocznie.
Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu