Francuscy eksperci: Pszenica jest niskiej jakości

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agropolska.pl
24-09-2014,14:10 Aktualizacja: 19-11-2014,15:24
A A A

Najważniejsze parametry jakościowe francuskiej pszenicy miękkiej są niższe niż rok wcześniej. Średnia zawartość białka w ziarnie jest oceniana na 11,1 proc.

To o 0,1 proc. mniej niż przed rokiem - informuje Fammu/Fapa. Poza tym tyko 46 proc. tego zboża będzie miało liczbę opadania Hagberga poniżej 220 sekund.

W ubiegłym roku odsetek ten wynosił 99 proc. Z kolei średni ciężar właściwy wynosi 76,2 kg/hektolitr, wobec 77,6 kg/hektolitr w 2013 roku.

FranceAgriMer oceniło tylko 59 proc. ziarna z tegorocznych zbiorów jako dobre i bardzo dobre do wypieku chleba (95 proc. w sezonie 2013/14).

Eksperci podkreślają jednak, że podane parametry jakościowe pszenicy są wstępne i opracowane zostały na podstawie badania sondażowego przeprowadzonego przez instytut techniczny Arvalis przed sortowaniem, oczyszczeniem i suszeniem ziarna.

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu