GIS: nowe przepisy dla eksporterów żywności do Chin

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Michał Boroń PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
25-10-2021,13:35 Aktualizacja: 25-10-2021,13:39
A A A

Od 1 stycznia 2022 r. wejdą w życie nowe chińskie przepisy dla eksporterów żywności do Państwa Środka - informuje Główny Inspektorat Sanitarny. Polskie firmy, które już sprzedawały do Chin, będą mogły uniknąć nowych procedur.

GIS przekazał, że zgodnie z otrzymaną informacją z resortu rolnictwa od nowego roku wchodzą w życie nowe chińskie przepisy w sprawie eksportu środków spożywczych do Chin i dotyczą rejestracji podmiotów prowadzących produkcję/przetwórstwo eksportowanych środków spożywczych.

Chiny, trzoda chlewna, ASF, odbudowa pogłowia, wirus, eksport wieprzowiny, mięso wieprzowe, niedobór wieprzowiny w China

Chiny tworzą rezerwy mięsa wieprzowego

Rząd w Chinach stara się utrzymać ceny na rynku trzody chlewnej pod kontrolą. W tym celu ponownie buduje krajowe rezerwy wieprzowiny.    Według informacji chińskiego rządu, kilka dni temu kraj ten zakupił 30 tys. ton mięsa wieprzowego,...

Dodano, że w ostatnich dniach strona chińska zadeklarowała, że firmy eksportujące środki spożywcze w okresie od 1 stycznia 2017 r. do teraz, mogą uniknąć nowych skomplikowanych procedur rejestracyjnych wynikających z wprowadzanych przepisów. W tym celu powinny zostać do 31 października zarekomendowane władzom chińskim przez nadzorujący organ urzędowej kontroli w kraju producenta/przetwórcy eksportowanych produktów - poinformowano.

"Istnieje duże prawdopodobieństwo, że pozwoli to uniknąć bardziej skomplikowanego procesu rejestracji, który obowiązywać będzie od dnia 1 listopada 2021" - zauważa GIS. Zaznaczono jednak, że jeśli żywność produkowana przez dany zakład nie ma historii eksportu do Chin (od 1 stycznia 2017 r. do teraz), to nie będzie podlegać uproszczonej procedurze.

Wyjaśniono, że uproszczona procedura dotyczy producentów/przetwórców: osłonek wędliniarskich; produktów pszczelarskich; jaj i ich produktów; tłuszczy i olejów jadalnych; pierogów i nadziewanych makaronów; jadalnych zbóż; przemysłowych produktów zbożowych w proszku i słodu; świeżych i liofilizowanych warzyw i suszonych warzyw strączkowych; przypraw; orzechów i nasion; suszonych owoców; surowych ziaren kawy i kakao; dietetycznej żywności specjalnego przeznaczenia oraz suplementów diety.

Chiny, Niemcy, ASF, wirus ASF, import wieprzowiny, eksport wieprzowiny, trzoda chlewna, tuczniki, produkcja tuczników

Niemcy chcą uznania regionalizacji. Co na to Chiny?

Ceny tuczników w Niemczech od kilku tygodni utrzymują się na bardzo niskim poziomie. W ostatnim notowaniu VEZG zmalały do 1,20 euro za kg wagi bitej ciepłej (wbc). Notowania tuczników w Polsce nieustannie od kilku tygodni...

Są to ponadto producenci: liści tymianku (proszek); suszonego grochu; świeżego lub chłodzonego grochu (w strąkach lub bez); nasion czarnej porzeczki (do spożycia); nasion ogórecznika lekarskiego (do spożycia) oraz kminku zwyczajnego.

"Powyższa rejestracja poprzez organy PIS dotyczy tylko producentów/przetwórców kategorii produktów podlegających nadzorowi Państwowej Inspekcji Sanitarnej (nie dotyczy np. jaj, produktów jajczarskich, produktów pszczelarskich), którzy nie podlegają przepisom Rozporządzenia 853/2004" - poinformowano.

GIS przekazał, że lista firm powinna być przekazana przez stronę polską do 31 października. Zgłoszenia firm będą procedowane do 27 października. Po tym terminie wniosek może nie zostać przyjęty.

"Ponieważ zarekomendowane mogą zostać jedynie firmy wiarygodne, o dotychczasowych dobrych wynikach kontroli, organ szczebla powiatowego lub granicznego Państwowej Inspekcji Sanitarnej dokona wstępnej oceny danego przedsiębiorcy na podstawie dostępnych danych - czy kwalifikuje się pod względem spełniania wymagań do umieszczenia we wniosku skierowanym do strony chińskiej. Możliwa jest też pilna kontrola" - podsumowano.
 

Poleć
Udostępnij
WAŻNE TERMINY
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu