Chiny tworzą rezerwy mięsa wieprzowego

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
12-10-2021,13:30 Aktualizacja: 12-10-2021,12:47
A A A
Rząd w Chinach stara się utrzymać ceny na rynku trzody chlewnej pod kontrolą. W tym celu ponownie buduje krajowe rezerwy wieprzowiny. 
 
Według informacji chińskiego rządu, kilka dni temu kraj ten zakupił 30 tys. ton mięsa wieprzowego, które ma zasilić krajowe rezerwy.
 
Jest to próba ponownej odbudowy zapasów wieprzowiny, co ma na celu utrzymanie cen na rynku trzody chlewnej pod kontrolą. 
 
Informacja o tworzeniu rezerw, jak podaje euromeatnews.com, natychmiast spowodowała, że ceny kontraktów terminowych na wieprzowinę wzrosły o 8%.
 
Chiny, trzoda chlewna, ASF, odbudowa pogłowia, wirus, eksport wieprzowiny, mięso wieprzowe, niedobór wieprzowiny w China

Eksport wieprzowiny z USA do Chin pozostaje wysoki

Popyt na wieprzowinę w Chinach w ostatnim czasie spadł. Mimo tych zmian eksport tego rodzaju mięsa ze Stanów Zjednoczonych jest wciąż wysoki.    Stopniowa odbudowa stad trzody chlewnej w Chinach oraz wysokie zapasy wieprzowiny...
Z kolei notowania żywca wieprzowego na giełdzie Dalian wzrosły do 15 285 juanów za tonę, co w przeliczeniu na polską walutę daje około 9403 zł. 
 
Jest to największy wzrost od czasu powstania tej giełdy w styczniu. Stanowi to również najwyższy skok cen kontraktów terminowych na wieprzowinę od czasu spadku na początku roku. 
 
Notowania świń w Chinach w pierwszych 9 miesiącach bieżącego roku spadły o 65%. Dlatego chiński rząd opracował strategię utrzymania cen wieprzowiny, aby ograniczyć straty hodowców. 
 
Zachowanie rynku potwierdza, że robienie rezerw krajowych wpływa pozytywnie na ustabilizowanie cen trzody chlewnej po dużych spadkach. 
 
Według najnowszych prognoz, oczekuje się jednak, że import wieprzowiny spowolni do końca roku.
 
  • Więcej informacji na temat hodowli trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ

 

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 5/2021

Hoduj z głową świnie:

-Pogłowie zmalało

-Ważny smak i zapach paszy

-Stosowanie enzymów w paszach dla prosiąt

-Prąd z gnojowicy

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 5/2021

Hoduj z głową bydło:

-Zaburzenia rozrodu

-Na dobry start

-Inwestuje w kolejne roboty

-Monitoring kiszonek

-Krowy lubią czochradła

 

PRENUMERATA