Drób ciągle bardziej tanieje od wieprzowiny i wołowiny

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agrpolska.pl
06-12-2016,11:45 Aktualizacja: 06-12-2016,12:26
A A A

We wrześniu z najważniejszych gatunków mięsa ponownie w skali roku najbardziej (o 7 proc.) taniał drób. Przez miesiąc stawki spadły jednak już tylko o 0,8 proc. - informuje Komisja Europejska.  

W omawianym czasie tona drobiu kosztowała we Wspólnocie 1757,90 euro. Dla porównania średnia cena na światowym rynku wynosiła 2167,80 euro i przez rok wzrosła o 4,1 proc., zaś przez miesiąc spadła o 0,8 proc. Stawki drobiu w UE były zatem o 19 proc. niższe niż na świecie - informuje FAMMU/FAPA.   
 
Tona wieprzowiny w Unii kosztowała we wrześniu 1656,40 euro (+12,9 proc. r/r i +1,3 proc. m/m). Na globalnym rynku za ten towar płacono natomiast 1185,90 euro (-13,9 proc. r/r i -8,6 proc. m/m). Różnica w cenach w UE i na świecie wynosiła zatem 40 proc.

Średnia stawka wołowiny na unijnym rynku osiągnęła w omawianym miesiącu poziom 3636,30 euro za tonę (-2,8 proc. r/r i +0,6 proc. m/m), a na globalnym rynku 3598,30 euro (-9,8 proc. r/r i -1,4 m/m). Oznacza to, że ten gatunek mięsa był we Wspólnocie o 1 proc. droższy niż na świecie.

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu