Polska najbardziej traci na sprzedaży świeżych warzyw

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: BGŻ, (em) | redakcja@agropolska.pl
21-06-2015,11:00 Aktualizacja: 20-06-2015,20:01
A A A

W pierwszym kwartale bieżącego roku kraje UE sprzedały 538 tys. ton świeżych warzyw. To o 1,8 proc. mniej niż o tej samej porze przed rokiem.

Analitycy BGŻ - którzy powołują się na raport Eurostatu - informują, że spadek cen warzyw w całej Wspólnocie spowodowany relatywnie wysoką podażą i rosyjskim embargiem sprawił, że wartość eksportu spadła przez rok o 20,4 proc. do 394 mln euro.

Po wprowadzeniu restrykcji przez Moskwę, ważnym odbiorcom warzyw z UE została Białoruś, do której wysyłki w styczniu, lutym i marcu wzrosły blisko 3-krotnie do 99 tys. ton.

W pierwszym kwartale spadła sprzedaż większości świeżych warzyw - przede wszystkim ogórków (36, proc.), marchwi (33 proc.) i pomidorów (30 proc.) W górę poszedł z kolei eksport cebuli (29 proc.).

Krajem, który wolumenowo najbardziej stracił na eksporcie do krajów trzecich była Polska. W pierwszych trzech miesiącach br. nasz wywóz na te rynki zmniejszył się o ponad 53 proc. do 39,9 tys. ton. Wpłynęła na to przede wszystkim mniejsza sprzedaż kapust (14 tys. ton), marchwi (6,6 tys. ton) i cebuli (11 tys. ton).

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu