Żywienie na mokro – dobra alternatywa w dobie kryzysu

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
14-02-2015,10:05 Aktualizacja: 14-02-2015,17:25
A A A

11 lutego w miejscowości Petrykozy w woj. warmińsko-mazurskim odbyło się oficjalne otwarcie tuczarni na 2000 zwierząt w cyklu otwartym. Obiekt wyposażony został w systemem żywienia na mokro.

W tuczarni znajdują się cztery komory i izolatka. Każda z komór może zmieścić 500 tuczników. Obiekt wyposażony został w poidła smoczkowe, instalacje do płynnego żywienia, betonowe podłogi rusztowe oraz instalację wentylacyjną z automatycznym sterowaniem pracy wentylatorów i wlotów powietrza.

Kuchnię paszową zaprojektowano w taki sposób, aby mogła obsłużyć drugą bliźniaczą chlewnię, której budowa ruszy niezwłocznie po otrzymaniu kredytu przez hodowcę.

Właściciel zdecydował się na inwestycje w takiej formie, ponieważ kierował się ekonomią.Pomimo większych kosztów zakupu instalacji do płynnego żywienia, to przy dobrym dostępie do produktów odpadowych można obniżyć koszty produkcji.

Więcej na temat fermy można będzie przeczytać w najbliższym numerze "Hoduj z Głową Świnie" nr 2 [74] 2015 r.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu