Żywienie na mokro – dobra alternatywa w dobie kryzysu

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
14-02-2015,10:05 Aktualizacja: 14-02-2015,17:25
A A A

11 lutego w miejscowości Petrykozy w woj. warmińsko-mazurskim odbyło się oficjalne otwarcie tuczarni na 2000 zwierząt w cyklu otwartym. Obiekt wyposażony został w systemem żywienia na mokro.

W tuczarni znajdują się cztery komory i izolatka. Każda z komór może zmieścić 500 tuczników. Obiekt wyposażony został w poidła smoczkowe, instalacje do płynnego żywienia, betonowe podłogi rusztowe oraz instalację wentylacyjną z automatycznym sterowaniem pracy wentylatorów i wlotów powietrza.

Kuchnię paszową zaprojektowano w taki sposób, aby mogła obsłużyć drugą bliźniaczą chlewnię, której budowa ruszy niezwłocznie po otrzymaniu kredytu przez hodowcę.

Właściciel zdecydował się na inwestycje w takiej formie, ponieważ kierował się ekonomią.Pomimo większych kosztów zakupu instalacji do płynnego żywienia, to przy dobrym dostępie do produktów odpadowych można obniżyć koszty produkcji.

Więcej na temat fermy można będzie przeczytać w najbliższym numerze "Hoduj z Głową Świnie" nr 2 [74] 2015 r.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 5/2025

Hoduj z głową świnie:

-Prosięta to szczególna grupa wiekowa u świń

-Jedyna taka tuczarnia w hali łukowej

-Jak przygotować się na kontrolę z bioasekuracji?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 5/2025

Hoduj z głową bydło:

-Jak nie zepsuć odchowu jałówek? Część 2

-Jakość pasz objętościowych to klucz do efektywnej produkcji mleka

-Znaczenie higieny udojowej w praktyce

PRENUMERATA