Mniej stad, więcej świń. Likwidacja gospodarstw nie oznacza spadku produkcji

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
22-07-2025,14:05 Aktualizacja: 22-07-2025,14:04
A A A

Liczba stad trzody chlewnej osiągnęła historycznie niski poziom. Dane te nie wskazują jednak na załamanie krajowej produkcji wieprzowiny.

Gobarto Hodowca na podstawie informacji Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (ARiMR) informuje, że 1 lipca w Polsce utrzymywano 9 186 543 świń w 45 164 stadach.

Liczba świń w wielu województwach wzrosła mimo spadku liczby gospodarstw. Pokazuje to, że produkcja trzody chlewnej staje się coraz bardziej skoncentrowana. 

Koncentrację produkcji doskonale widać w województwie mazowieckim, gdzie ubyły 154 stada, ale pogłowie zwiększyło się o 39 619 świń.

ognisko asf, ASF u dzików, ognisko asf u dzików, dziki, wirus ASF, Inspekcja Weterynaryjna, martwe dziki, padłe dziki

Hodowca świń apeluje do ministerstwa: odstrzał sanitarny dzików jest konieczny

Liczba ognisk ASF u świń w Polsce wzrosła do 5. Ostatnie wybuchło 12 lipca w województwie zachodniopomorskim. Obecny okres jest naturalny dla występowania ognisk ASF u świń a wynika z częstszego krzyżowania się dróg rolników z...

Podobne zjawisko zaobserwowano w warmińsko-mazurskim (-40 stad, +21 732 świń) oraz podlaskim (-48 stad, +4 252 świń).

Dane te jasno pokazują, że produkcja trzody chlewnej w Polsce ulega konsolidacji, przesuwając się w stronę większych, wyspecjalizowanych jednostek.

Wśród regionów o odwrotnym trendzie znalazły się dotychczasowe potęgi w produkcji wieprzowiny. W Wielkopolsce zlikwidowano aż 628 gospodarstw, co przełożyło się na spadek pogłowia o 27 736 sztuk.

Jeszcze większy spadek liczby świń odnotowano w województwie łódzkim (-70 660 świń i -253 stada).

Rynek wymusza profesjonalizację hodowli

– Dane wskazują, że rynek europejski i światowy wymusza profesjonalizację produkcji wieprzowiny. Coraz więcej świń utrzymywanych jest w coraz mniejszej liczbie, ale większych gospodarstw – podkreśla Piotr Karnas, dyrektor ds. rozwoju trzody chlewnej w Gobarto Hodowca, dodając:

tuczniki, cena tuczników, wieprzowina, mięso wieprzowe, tuczniki w Niemczech, VEZG, żywiec wieprzowy, świnie

Cena tuczników w Polsce nieznacznie wzrosła

Na niemieckim rynku trzody chlewnej nie było niespodzianek. Notowania tuczników pozostały bez zmian. W Polsce jednak pojawiły się nieśmiałe podwyżki. Mała niemiecka giełda ISW rozpoczęła handel, choć nie jest on intensywny. Jednak ostatnia...

– Ten trend przyspieszył w ostatnich latach. Produkcja trzody, podobnie jak drobiu czy wołowiny, koncentruje się w rękach producentów dysponujących odpowiednią infrastrukturą, kapitałem i kompetencjami.

Analiza danych ARiMR za I półrocze 2025 roku ujawnia coraz większą polaryzację w strukturze hodowli świń. Najwięcej ubyło gospodarstw utrzymujących:

  • 11–30 świń: 1 210 stad
  • 101–1 000 świń: 481 stad

Ten ostatni segment przez lata stanowił fundament krajowej produkcji.

Z drugiej strony, wzrosła liczba:

  • najmniejszych stad (1–5 świń): +616 gospodarstw
  • dużych ferm (powyżej 1 000 świń): +53 nowe stada

Największe gospodarstwa powiększyły pogłowie aż o ponad 131 tys. świń, co czyni je głównym motorem wzrostu w sektorze trzody chlewnej.

Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie".

Nasz magazyn można zaprenumerować w tradycyjnej formie TUTAJ oraz w e-prenumeracie TUTAJ

 


 

 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 3/2025

Hoduj z głową świnie:

-Nie wystarczy tylko mieć szukarka

-Lato - trudny czas dla macior

-Bioasekuracja w praktyce, a nie na papierze

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 3/2025

Hoduj z głową bydło:

-Cielęta i jałówki od nowa

-Przewodnik po nowoczesnych dodatkach

-Co trzeba wiedzieć o gumach strzykowych?

PRENUMERATA