Zapowiada się dalszy spadek pogłowia i produkcji żywca wieprzowego

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (zac) | redakcja@agropolska.pl
11-02-2016,17:55 Aktualizacja: 11-02-2016,17:59
A A A

Opłacalność chowu trzody chlewnej, pogarszająca się ze względu na niskie ceny skupu żywca wieprzowego i powoli rosnące ceny zbóż, wróży dalszy spadek pogłowia i produkcji żywca w Polsce - twierdzą analitycy PKO Banku Polskiego.

W ich ocenie, spodziewana niższa podaż żywca wieprzowego może przyczynić się do obniżenia ubojów w zakładach przetwórstwa mięsnego i w rezultacie do wyhamowania dynamiki wzrostu przychodów branży.

W drugiej połowie roku, prawdopodobny jest wzrost cen detalicznych mięsa wieprzowego i przetworów, co może przyczynić się do obniżenia konsumpcji wieprzowiny na rzecz mięsa drobiowego.

pogłowie trzody chlewnej, ceny żywca wieprzowego, agencja rynku rolnego

W 2015 roku żywiec wieprzowy był tani, spadło pogłowie trzody

Wzrost produkcji żywca wieprzowego w Unii Europejskiej i w Polsce spowodował, że w 2015 roku ceny skupu trzody chlewnej w naszym kraju były niższe niż rok wcześniej. Niskie ceny żywca przyczyniły się do spadku pogłowia świń do 10,6 miliona sztuk -...
Zdaniem specjalistów, w pierwszej połowie 2016 r. produkcja wieprzowiny może zmniejszyć się o 5 proc. r/r (1,1 mln ton). W marcu br. cena żywca będzie się kształtować w granicach 4,0-4,2 zł/kg, natomiast w czerwcu 2016 r. 4,2-4,5 zł/kg.

Dla rynku wieprzowiny charakterystyczny jest tzw. świński cykl, związany z decyzjami inwestycyjnymi producentów żywca, uwarunkowanymi opłacalnością hodowli trzody chlewnej. Gdy ceny skupu żywca wieprzowego zapewniają opłacalność produkcji, rolnicy zwiększają pogłowie trzody.

Po 9-12 miesiącach na rynku następuje wzrost podaży żywca wieprzowego (świńska górka), co przyczynia się do spadku cen uzyskiwanych przez rolników w skupie. Jednocześnie duża liczebność pogłowia świń kreuje popyt na zboża i pasze oraz wzrost ich cen.

Spada opłacalność produkcji i wielu rolników decyduje się na jej ograniczenie. Następuje spadek pogłowia trzody chlewnej. W rezultacie po kilkunastu miesiącach na rynku jest coraz mniej wieprzowiny (świński dołek) i rosną ceny skupu.

świnie, produkcja, trzoda chlewna, rolnicy, wieprzowina, mięso, pogłowie świń

Pogłowie świń w Polsce jest najniższe od ponad 60 lat

W grudniu zeszłego roku pogłowie świń w naszym kraju wyniosło zaledwie 10,6 mln sztuk. Oznacza to spadek aż o 6,0 proc. w porównaniu do analogicznego okresu 2014 roku. Najnowsze dane GUS potwierdzają skalę problemów sektora...
Od 2014 r. do pierwszego kwartału 2015 r. utrzymywała się wzrostowa tendencja pogłowia trzody chlewnej. W połowie 2015 r. ze względu na znaczący spadek cen skupu żywca wieprzowego uwidoczniło się zmniejszenie zainteresowania chowem trzody.

Trzęsienie ziemi

Spadek cen zbóż i pasz notowany w 2015 r. nie wpłynął na poprawę opłacalności tuczu trzody. Według najnowszych danych GUS na początku grudnia 2015 r. w Polsce było 10,6 mln szt. trzody chlewnej (-6 proc. r/r).

W 2015 r. według szacunków IERiGŻ–PIB krajowa produkcja żywca wieprzowego wyniosła 2,4 mln ton (+3 proc. r/r), natomiast w I poł. 2016 r. z uwagi na ograniczenie pogłowia trzody chlewnej, produkcja może zmniejszyć się o 5 proc. r/r (1,1 mln ton). II poł. 2016 r. prawdopodobnie pogłębi spadek produkcji żywca wieprzowego w Polsce.

Import obniżył ceny

Rosnąca krajowa i unijna produkcja żywca wieprzowego oraz znaczący import spowodowały, że w 2015 r. średnia roczna cen skupu żywca wieprzowego ukształtowała się na poziomie 4,30 zł/kg i była o 11,7 proc. niższa w stosunku do 2014 r.

W grudniu 2015 r. cena skupu żywca wieprzowego wyniosła 3,84 zł/kg i była o 0,8 proc. niższa niż w listopadzie 2015 r. oraz o 7,7 proc. niższa niż w grudniu 2014 r. W styczniu 2016 r. nastąpił wzrost cen skupu, w ostatnim tygodniu miesiąca za 1 kg żywca zakłady mięsne płaciły dostawcom 4,17 zł (+2,6 proc. r/r).

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 5/2024

Hoduj z głową świnie:

-Jakie źródło energii jest najlepsze

-Żeby loszki nie były tucznikami

-Nie ma paszy wolnej od mikotoksyn

-Rolnictwo 4.0 w chlewni

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA