Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa informuje o spadku cen w skupie tuczników. Spadek ten dotyczy zarówno rynku krajowego jak i Unii Europejskiej.
W drugim tygodniu września cena tuczników spadła o 1%. Foto_Remigiusz Kryszewski
W drugim tygodniu września ceny zakupu żywca wieprzowego spadły zarówno w Polsce, jak i w całej Unii Europejskiej. Pomimo tej tendencji stawki oferowane krajowym producentom pozostawały wyższe niż średnie ceny notowane w państwach Wspólnoty.
Na rynku krajowym w dniach od 8 do 14 września trzodę chlewną kupowano średnio po 6,49 zł za kg. Cena ta była o 1% niższa niż w poprzednim tygodniu i o 2% niż przed miesiącem, a także o 7,5% niż przed rokiem.
Cena zakupu świń rzeźnych klasy E w Unii Europejskiej wyniosła średnio 198,83 euro (około 849 zł) za 100 kg masy poubojowej schłodzonej. Było to o 0,5% taniej niż tydzień wcześniej oraz o blisko 2% niż przed miesiącem.
Afrykański pomór świń (ASF) ponownie uderzył w Chorwację. W ostatnich tygodniach z powodu choroby wybito już ponad 12 000 świń. Najnowsze przypadki potwierdzono na dwóch dużych fermach w powiecie Osijek-Baranja, graniczącym z Węgrami...
Żywiec wieprzowy tej klasy w Polsce wyrażona w walucie unijnej skupowano po 200,55 euro (około 856 zł) za 100 kg kształtując się na poziomie o blisko 1% wyższym niż średnio w UE.
Jednocześnie cena ta była o 2% niższa niż w Niemczech i Danii. Mniej niż w Polsce za świnie rzeźne, jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, uzyskiwali m.in. dostawcy z Hiszpanii, gdzie płacono 199,09 euro (około 850 zł) za 100 kg i we Francji, gdzie cena wynosiła 190,00 euro (około 811 zł) za 100 kg.
W Niemczech od początku lipca cena tuczników w klasie E ustalana przez Stowarzyszenie Grup Producentów Żywca i Mięsa Wieprzowego (VEZG) na cotygodniowych sesjach utrzymywała się na poziomie 1,95 euro za kg, co w przełożeniu na polską walutę daje około 8,33 zł.
Na ostatniej sesji w dniu 17 września cena tucznika spadła do 1,85 euro za kg (około 7,90 zł), czyli o 10 eurocentów za kg w porównaniu z poprzednim tygodniem.
W drugim tygodniu września zakłady mięsne sprzedawały półtusze wieprzowe średnio po 9,57 zł za kg, czyli o 1% taniej niż tydzień i miesiąc wcześniej oraz o 7% niż przed rokiem.
Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie".
Nasz magazyn można zaprenumerować w tradycyjnej formie TUTAJ oraz w e-prenumeracie TUTAJ