Branża mięsna ostro protestuje przeciwko ograniczeniom mięsa w szkolnych stołówkach

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
28-07-2025,9:30 Aktualizacja: 28-07-2025,9:31
A A A

Propozycja ograniczająca obecność mięsa w szkolnych stołówkach wywołała zdecydowaną reakcję polskiej branży mięsnej. Przedstawiciele sektora apelują o wycofanie projektu, wskazując na zagrożenia dla zdrowia dzieci, prawa rodziców oraz przyszłość krajowego rolnictwa.

"W imieniu polskiego przemysłu mięsnego wyrażamy zdecydowany sprzeciw wobec projektu Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 16 czerwca 2025 r., dotyczącego zasad żywienia zbiorowego oraz sprzedaży posiłków w jednostkach systemu oświaty" czytamy w piśmie skierowanym do ministra zdrowia przez 7 organizacji rolniczych i mięsnych.

Proponowane zmiany, zdaniem branży mięsnej, jak m.in. ograniczenie mięsa w stołówkach szkolnych oraz pośredni zakaz sprzedaży tradycyjnych kanapek z wędliną w sklepikach, budzą poważne obawy nie tylko środowiska mięsnego, ale także rodziców oraz dietetyków.

Jacek Zarzecki, WPR, Polska Platforma Zrównoważonej Wołowiny, Wspólna Polityka Rolna, Ursula von der Leyen, KE

Zarzecki: to koniec Wspólnej Polityki Rolnej, jaką znaliśmy

Budżet Wspólnej Polityki Rolnej został drastycznie okrojony, a odpowiedzialność za politykę rolną przerzucona na kraje członkowskie. – To nie reforma, to kastracja unijnego rolnictwa – mówi Jacek Zarzecki z Polskiej...

Mięso kontra soja

Zgodnie z projektem, dzieci mają otrzymywać posiłki bezmięsne nawet dwa razy w tygodniu.

W praktyce oznacza to eliminację mięsa na rzecz produktów roślinnych, w tym soi, która, jak podkreślają eksperci, nie jest równoważnym źródłem składników odżywczych.

Mięso, zarówno czerwone, jak i drób, jest źródłem pełnowartościowego białka, żelaza hemowego, witaminy B12, cynku i witaminy D.

Niedobory tych składników mogą prowadzić do anemii, obniżonej odporności, zaburzeń hormonalnych, czy opóźnień w rozwoju dzieci.

Soja w diecie dzieci, czyli zagrożenie

Zastępowanie mięsa soją budzi poważne kontrowersje zdrowotne. Przemysł mięsny przypomina, że, soja jest silnym alergenem i może wywołać reakcje anafilaktyczne u dzieci.

Soja zawiera substancje antyodżywcze, m.in. fityniany, goitrogeny, które ograniczają przyswajanie składników mineralnych.

bydło mleczne, mleczarstwo, Agnieszka Maliszewska, Copa Cogeca, Komisja Europejska, USA, Donald Trump, cła eksprtowe

Polska branża mleczarska w cieniu globalnych kryzysów. Eksport zagrożony?

Globalny rynek mleka pozostaje na razie stabilny, ale nie brakuje zagrożeń, które mogą w każdej chwili zachwiać sytuacją. Siedzimy na minie – komentuje Agnieszka Maliszewska, prezes Polskiej Izby Mleka. Choć w ostatnich tygodniach ceny...

Fitoestrogeny zawarte w soi mogą wpływać negatywnie na gospodarkę hormonalną dzieci i młodzieży.

Marginalizacja roli branży mięsnej

"Jesteśmy zbulwersowani faktem, że branża mięsna nie została poinformowana ani włączona w proces konsultacji publicznych dotyczących przedmiotowego projektu" czytamy w piśmie.

Pominięcie istotnego ogniwa łańcucha żywnościowego podważa transparentność i rzetelność procesu legislacyjnego.

Wprowadzenie przepisów ograniczających mięso w szkołach to zdaniem sygnatariuszy pisma również ingerencja w prawo rodziców do decydowania o diecie dzieci, a także ryzyko stosowania przez firmy cateringowe tanich, przetworzonych zamienników niskiej jakości, jak np. kotlety sojowe.

Nowe przepisy grożą również brakiem gwarancji zbilansowanej diety w środowisku szkolnym.

Chipsy i napoje gazowane

Branża zwraca uwagę, że projekt nie dotyka realnych problemów, jakimi są m.in. sprzedaż napojów gazowanych, chipsów i produktów wysokoprzetworzonych, a także zawyżony poziom cukru i tłuszczu w wielu dostępnych produktach.

eksport wołowiny, bydło mięsne, transport bydła, temperatura, jałówki czystorasowe, jałówki hodowlane, Krystyna Plata

Eksport wołowiny z UE rośnie. Polska zyskuje na znaczeniu

Polska wołowina zdobywa coraz silniejszą pozycję na rynku eksportowym. Jednocześnie sektor zmaga się z wyzwaniami regulacyjnymi, które mogą wpłynąć na jego przyszłość. Dyskusja na temat nowych unijnych przepisów oraz możliwości...

To właśnie one, a nie mięso, są głównym zagrożeniem dla zdrowia dzieci i młodzieży.

Zagrożenie dla polskiego przemysłu mięsnego

Branża zwraca uwagę, że polski przemysł mięsny to filar krajowego rolnictwa, setki tysięcy miejsc pracy oraz istotna gałąź eksportu.

Nowe przepisy stanowią zagrożenie dla stabilności rynku oraz ciągłości łańcucha dostaw żywności.

Edukacja zamiast zakazów

Zamiast odgórnych restrykcji branża mięsna postuluje wprowadzenie programów edukacyjnych dla dzieci i rodziców oraz promocję zbilansowanego żywienia zamiast eliminacji określonych grup produktów.

Eksperci apelują o wycofanie rozporządzenia, przeprowadzenie niezależnej analizy naukowej i społecznej oraz włączenie branży mięsnej w konsultacje publiczne.

"Jesteśmy gotowi do rzeczowego dialogu i współpracy, w celu wypracowania rozwiązań, które rzeczywiście będą sprzyjać zdrowiu najmłodszych Polaków - bez nieuzasadnionych, kosztownych, społecznie kontrowersyjnych i szkodliwych ograniczeń" podsumowują sygnatariusze pisma.

Pismo polskiej branży mięsnej do ministra zdrowia znajdziesz TUTAJ

Więcej informacji na temat hodowli bydła i produkcji mleka oraz hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło" i "Hoduj z Głową Świnie"

Książki warte polecenia: Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)






 

 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 3/2025

Hoduj z głową świnie:

-Nie wystarczy tylko mieć szukarka

-Lato - trudny czas dla macior

-Bioasekuracja w praktyce, a nie na papierze

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 3/2025

Hoduj z głową bydło:

-Cielęta i jałówki od nowa

-Przewodnik po nowoczesnych dodatkach

-Co trzeba wiedzieć o gumach strzykowych?

PRENUMERATA